Syrische minister van Buitenlandse Zaken (links) en Turkse minister van Buitenlandse Zaken (rechts)
NOS Nieuws

Doorbraak in relatie Turkije en Syrië: begin van diplomatieke banden

Syrië en Turkije hebben in Moskou afspraken gemaakt om hun onderlinge relatie te verbeteren. De ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Syrië en Iran kwamen vandaag samen op uitnodiging van de Russische regering. Het is voor het eerst sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 begon, dat Turkije en Syrië op deze manier afspraken maken.

De bijeenkomst leverde geen concrete plannen op, maar de vier landen hebben afgesproken contact te houden en de komende tijd vaker bij elkaar te komen. Dat is opvallend, gezien de jarenlange vijandigheid tussen Turkije en Syrië. Onder meer door Turkse militaire invasies in Noord-Syrië en hun steun aan oppositiegroepen, stonden de twee landen meer dan tien jaar lijnrecht tegenover elkaar.

Syrische staatsmedia schrijven dat Syrië en Turkije gemeenschappelijke doelen hebben, "ondanks de negatieve betrekkingen van de afgelopen jaren". Ze noemen het een kans voor beide overheden om samen te werken, met behulp van "onze vrienden Rusland en Iran".

Syrische vluchtelingen

In Turkije is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van komende zondag het sentiment tegen vluchtelingen een groot thema. In combinatie met de economische crisis in het land staat president Erdogan, die herkozen wil worden, onder druk om Syrische vluchtelingen terug te sturen. Turkije telt het grootste aantal Syrische vluchtelingen wereldwijd.

De afspraken tussen de twee landen illustreren de terugkeer van Syrië op het politieke toneel in de Arabische en islamitische wereld. Het land is langzaam maar zeker de banden met buurlanden aan het herstellen.

Zo werd afgelopen week besloten dat Syrië weer volwaardig lid wordt van de Arabische Liga, de samenwerking tussen 22 Arabische landen met als doel gemeenschappelijke belangen te behartigen. Het land werd twaalf jaar geleden geschorst als lid van de organisatie, vanwege het geweld dat president Assad inzette bij de burgeroorlog. Daarbij kwamen een half miljoen mensen om het leven, meer dan 20 miljoen Syriërs ontvluchtten hun land.

Turkije heeft de afgelopen twaalf jaar Syrische militaire oppositiegroepen gesteund om de macht van Assad in te perken, in het noorden van Syrië. Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van de Koerdische militie in die regio, die de Turkse regering een doorn in het oog is.

Rusland heeft, samen met Iran, Assad gesteund in de oorlog en heeft nog steeds, ook tijdens de oorlog met Oekraïne, troepen in het oosten van Syrië zitten. De Russische regering probeert al jaren de banden tussen Turkije en Syrië te verbeteren, maar dat was lang tevergeefs.

Afgelopen december organiseerde Moskou een verrassingsbijeenkomst met als doel de Turks-Syrische banden te herstellen. Toen werden de Turkse en Syrische ministers van Defensie uitgenodigd. En sinds de aardbeving waarbij duizenden Turken en Syriërs om het leven kwamen, worden er kleine stappen gezet om de banden te normaliseren.

In deze video van NOS op 3 wordt uitleg gegeven over de Turks-Syrische banden sinds de burgeroorlog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl