NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga herstelt lidmaatschap Syrië na twaalf jaar schorsing

In Caïro hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Arabische Liga besloten dat Syrië weer volwaardig lid wordt van de Liga. Het land werd twaalf jaar geleden - na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog - geschorst als lid van de 22 landen tellende organisatie.

De schorsing werd opgelegd vanwege het geweld dat president Assad inzette tegen de burgerbevolking nadat die in opstand was gekomen tegen zijn regime. Door die oorlog zijn er zeker een half miljoen mensen door geweld om het leven gekomen. Daarbij ontvluchtten meer dan 20 miljoen Syriërs hun land.

De afgelopen jaren ondernamen enkele buurlanden van Syrië al stappen om de diplomatieke banden met Damascus te normaliseren. Dit proces kwam in een stroomversnelling na de verwoestende aardbeving van 6 februari in Turkije en Syrië.

Saudi-Arabië verzette zich lang tegen het weer aanhalen van de banden met de Syrische president Assad. Toch bracht de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan Al Saud, vorige maand voor het eerst in meer dan tien jaar een bezoek aan Damascus. Hierna werden de ambassades in beide landen heropend en het vliegverkeer tussen de landen hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl