De verbrande regenboogvlag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Vlag van lhbti+-vereniging in Delft verbrand, politie gaat uit van brandstichting

In Delft is de regenboogvlag van lhbti+-vereniging DWH verbrand. De politie gaat uit van brandstichting en doet onderzoek naar de zaak.

Tegen Omroep West zegt bestuurslid Dries Stuij van de vereniging dat er vannacht rond 03.30 uur nog niets aan de hand was. Toen was een feest van DWH voorbij. In de uren daarna is de vlag dus waarschijnlijk in brand gestoken. Hoe is onduidelijk.

"We hadden echt een leuke bijeenkomst achter de rug", zegt hij. "Toen ik vanochtend foto's van de verschroeide vlag deelde in een groepsapp, merkte je meteen dat dit grote impact heeft op onze vereniging. Leden reageerden geschokt en het geeft een gevoel van onveiligheid."

De vereniging heeft aangifte gedaan. Bestuurslid Stuij noemt de verbranding "de zoveelste stap in een reeks van anti-lhbti+-acties". Zo werd in augustus vorig jaar een regenboogkunstwerk op een elektriciteitskastje beklad. "Dat is nog niet alles', zegt Stuij. "Zo zijn leden van ons voor de deur lastiggevallen en bedreigd."

Meer incidenten

Begin vorige maand belaagde een groep van zo'n twintig volwassenen een pand van lhbti-belangenorganisatie COC in Eindhoven. Ze rukten de regenboogvlag van de gevel en probeerden die in brand te steken. Een vrijwilliger werd ook geslagen, aldus COC.

En in het centrum van Groningen werden vorige maand ook medewerkers van een lhbti-café mishandeld. Vijf werknemers liepen toen verwondingen op, zei een van de eigenaren van de dragshowbar. In Heiloo werd meermaals een regenboogvlag gestolen, die juist was opgehangen als steunbetuiging vanwege de geweldsincidenten.

Advertentie via Ster.nl