Een regenboogvlag
NOS Nieuws

COC meldt 'homohaat tegen kinderen', pand in Eindhoven belaagd

Een groep van zo'n twintig volwassenen heeft gisteravond een bijeenkomst voor lhbti-jongeren verstoord in het pand van het COC in Eindhoven. Volgens de belangenorganisatie voor de lhbti-gemeenschap rukten leden van de groep de regenboogvlag van de gevel en probeerden ze die in brand te steken. Toen een vrijwilliger hun vroeg om daarmee te stoppen, werd die geslagen.

In het COC-pand was gisteravond de maandelijkse bijeenkomst 'Jong&Out' bezig, bedoeld voor jongeren tot en met 18 jaar. Zij werden door de groep volwassenen uitgemaakt voor "kankerhomo", zegt het COC Eindhoven, dat van homohaat tegen kinderen spreekt.

Volgens de belangenorganisatie zijn de jongeren enorm geschrokken van het incident. "Gelukkig gaat het met de vrijwilliger die geslagen is naar omstandigheden goed, maar de schrik zit er bij de kinderen goed in", zegt voorzitter Benjamin Ector.

'Voetbalsupporters'

Het COC vermoedt dat de groep bestond uit voetbalsupporters die naar de wedstrijd PSV-Excelsior gingen, die een uur na het incident begon. "We wisten dat het voetbalsupporters waren die naar een wedstrijd van PSV gingen, omdat ze zelf het woord PSV gebruikten. Maar of het dan om Excelsior- of PSV-supporters gaat, weten we niet", zegt Ector tegen Omroep Brabant.

De organisatie heeft de gemeente Eindhoven, de KNVB en PSV uitgenodigd voor een gesprek over de veiligheid voor, tijdens en na voetbalwedstrijden. Ook hoopt het COC daarmee een einde te kunnen maken aan homofobe spreekkoren in stadions. Voorzitter Ector roept in dit verband de spreekkoren van afgelopen dinsdag in herinnering, toen PSV-aanvaller Xavi Simons door Spakenburg-aanhangers voortdurend voor 'homo' werd uitgemaakt.

Van het incident in Eindhoven zegt het COC aangifte te hebben gedaan bij de politie. Die kon dat zondagavond desgevraagd niet aan de NOS bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl