Een GGD-medewerker zet een HPV-vaccinatie
NOS Nieuws

Ministerie zet vaccinontwikkelaar Intravacc te koop, ondanks kritiek

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het vaccininstituut Intravacc te koop gezet. Dat heeft Intravacc op de eigen website bekendgemaakt. Afgelopen jaren kwam uit verschillende hoeken kritiek op de geplande verkoop.

Intravacc produceert geen vaccins, maar doet onderzoek naar nieuwe vaccins en helpt bij de ontwikkeling hiervan. Minister Kuipers (Volksgezondheid) besloot vorig jaar zomer al dat het onderzoeksinstituut in Bilthoven moest worden verkocht.

Nu bezit de Nederlandse Staat nog alle aandelen. De productietak werd in 2012 verkocht aan een Indiaas bedrijf, maar ontwikkeling en onderzoek vinden nog wel in Nederland plaats.

De aandelen in het onderzoeksinstituut zullen allemaal worden verkocht via een openbaar verkoopproces, blijkt uit de advertentie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich uiterlijk 2 juni melden bij EY Strategy and Transactions, de financieel adviseur van de Staat.

Lange aanloop

Al in 2015 besloot toenmalig minister Schippers (Volksgezondheid) tot de verkoop van Intravacc. Tijdens de coronacrisis legde haar opvolger De Jonge de verkoop stil, maar vorig jaar besloot Kuipers het plan toch door te zetten.

Volgens Kuipers heeft het weinig meerwaarde om één vaccininstituut in Nederland te behouden. Hij wil in EU-verband stappen zetten om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van vaccinontwikkeling.

Op de verkoopplannen kwam de afgelopen jaren kritiek. Voordat de Staat een bedrijf mag privatiseren, moet er eerst een rapport worden opgesteld over de voor- en nadelen. In dit rapport uit 2016 stonden vooral nadelen.

Zo waren er zorgen over het overlaten van publieke belangen aan een commerciële partij. Dit zou volgens het rapport ten koste kunnen gaan van de bescherming tegen toekomstige pandemieën. De ontwikkeling van een medicijn kan in sommige gevallen namelijk lucratiever zijn dan de ontwikkeling van een vaccin.

Ook de Algemene Rekenkamer vroeg zich in 2017 af of de publieke belangen na de verkoop op de lange termijn gewaarborgd zullen zijn.

Tijdens een Kamerdebat afgelopen februari bleek dat er nog steeds zorgen waren over het plan om Intravacc van de hand te doen. Regeringspartij CDA wilde zeker weten dat Kuipers het instituut niet zomaar aan de hoogste bieder verkoopt. GroenLinks deed het voorstel om definitief af te zien van de verkoop. Daaraan werd dus geen gehoor gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl