Toulouse pakt met grote Nederlandse inbreng eerste grote prijs in clubhistorie

Hoofdrol Nederlanders Toulouse in France bekerfinale

Het sprookje van de Nederlandse enclave bij Toulouse duurt voort. Na het kampioenschap van vorig seizoen in de Ligue 2 won de club uit Zuid-Frankrijk mede dankzij een grote inbreng van de Nederlanders Branco van den Boomen, Stijn Spierings, Thijs Dallinga en Zakaria Aboukhlal ten koste van Nantes de Coupe de France: 5-1.

In een volgepakt Stade de France in Parijs overklaste Toulouse, de huidige nummer 12 van de Ligue 1, bekerhouder Nantes, dat 16de staat, in de eerste helft. Uit een corner van assistkoning Branco van den Boomen kopte Logan Costa Toulouse al in de vierde minuut naar een voorsprong.

Van Van den Boomen naar Spierings

En uit een vrije trap van Van den Boomen viel de tweede goal. De bal kwam via een Nantes-hoofd bij Spierings, die de bal vervolgens slim voor de goal bracht. Daar stond verdediger Costa vrij om in de tiende minuut zijn tweede goal van de avond binnen te koppen.

Thijs Dallinga viert zijn eerste goal. rechts Branco van den Boomen

Toen was het tijd voor spits Dallinga. De oud-speler van FC Emmen en FC Groningen maakte in tegenstelling tot Van den Boomen en Spierings de promotie niet mee en verhuisde pas vorig jaar van Excelsior, waarvoor hij in de eerste divisie maar liefst 32 goals had gemaakt, naar Frankrijk. In de competitie scoorde hij dit seizoen al twaalf keer en ook in de bekerfinale toonde de 22-jarige Groninger zijn gevoel voor de goal.

Van Dallinga naar Aboukhlal

Na een knappe pass van Gabriel Suazo was Dallinga eerder bij de bal dan doelman Alban Lafont en wipte hij de bal over de wijfelende Nantes-keeper in het doel. Even later was hij alert genoeg om in de rebound via de binnenkant van de paal de 4-0 binnen te tikken.

Zakaria Aboukhlal en Thijs Dallinga vieren feest met Toulouse

Er waren toen nog 59 minuten te gaan, maar de wedstrijd was eigenlijk gespeeld. In de tweede helft vielen nog twee doelpunten. Nadat Ludovic Blas vanaf de strafschopstip de tegengoal van Nantes had geproduceerd, voegde ook de in Nederland geboren Marokkaans international Zakaria Aboukhlal zijn naam toe aan het scorebord.

Een vrije trap van Van den Boomen strandde in de verdediging van Nantes, waarna Aboukhlal niet twijfelde. De WK-ganger knalde de bal via een Nantes-lichaam tegen de touwen. Het Nederlandse feest werd niet gecompleteerd met een bijdrage van Saïd Hamulic. De Bosnische Nederlander bleef op de bank.

De nationale beker was voor het in 1970 opgerichte FC Toulouse, dat tot 1979 als Union Sportive Toulouse door het leven ging, de eerste grote prijs in de clubhistorie.