Pro Shots
NOS Voetbal

De Franse droom van Van den Boomen: Speler van het Jaar en gala met Mbappé en Messi

In Nederland was Branco van den Boomen een prof in de marge. Van de jeugd van Willem II verhuisde hij naar Ajax, maar in Amsterdam bleef een doorbraak uit en zijn loopbaan kabbelde voort bij FC Eindhoven, sc Heerenveen, Willem II, weer FC Eindhoven en De Graafschap.

Tot Toulouse FC iets in hem zag wat weinigen zagen.

De Franse club betaalde De Graafschap 350.000 euro voor Van den Boomen. Een gouden greep. De middenvelder groeide in Zuid-Frankrijk uit tot een grote meneer in de Ligue 2, het tweede Franse niveau. Volgens de gerenommeerde website transfermarkt.com is zijn huidige waarde 6 miljoen euro.

'De ballen vallen goed'

"Vertrouwen", verklaart Van den Boomen zijn succes in een interview bij Langs de Lijn en Omstreken. "Met een trainer die in je gelooft en jouw kwaliteiten tot uiting laat komen. Zelfvertrouwen ook en een beetje geluk. De ballen vallen goed."

Zijn statistieken liegen er niet om. Van den Boomen was dit seizoen de grote man bij Toulouse FC. Hij maakte twaalf doelpunten, waarvan vijf strafschoppen. Daarbovenop was hij goed voor maar liefst 21 assists. Niet voor niets werd hij uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Ligue 2.

Branco van den Boomen is vernoemd naar de grote Braziliaanse vrijetrappenspecialist die Oranje dwarszat op het WK van 1994. Door zijn vader dan, zijn moeder vond Branco gewoon een mooie naam. Net als zijn illustere naamgenoot heeft Van den Boomen een uitstekende traptechniek. Hij maakte dit seizoen drie goals uit een directe vrije trap.

Met Toulouse de Ligue 1 in of...?

Volgend jaar lonkt, na het kampioenschap in de op een na hoogste divisie in Frankrijk, een seizoen in de Ligue 1. Spelen tegen Paris Saint-Germain, Olympique Marseille, Olympique Lyonnais. De grote clubs, het hoogste podium. Al is een langer verblijf bij Toulouse niet zeker. Zijn contract loopt komend jaar af.

"In de voetballerij is het met een nog één jaar doorlopend contract vaak verlengen of verkopen", weet Van den Boomen. "We zijn in gesprek en het loopt nog een beetje stroef. Binnen nu en een maand moet duidelijk worden of het contractverlenging wordt. Het is afwachten."

Pro Shots
Branco van den Boomen viert een goal voor Toulouse

"Een stabieler leven", gaat Van den Boomen verder met het verklaren van zijn uitstekende prestaties. "Geen stress van thuis. Vroeger lag alle druk op voetbal. Die druk legde ik mezelf op. Vorige zomer hebben we een kleine gekregen. Dat geeft een bepaalde rust. Als ik nu thuis kom na een slechte training, zie ik die kleine en denk ik: morgen weer een dag."

Speech in het Frans

Bij een gala in Parijs kon Van den Boomen zijn trofee als Speler van het Jaar ophalen. Alle sterren waren aanwezig. Kylian Mbappé en Lionel Messi, de vedettes van nu. En Ronaldinho en Thierry Henry, helden van vroeger. "Een unieke avond", geniet Van den Boomen na. "Ik had wel een beetje stress omdat ik mijn speech in het Frans moest doen."

  • Pro Shots
    Branco van den Boomen komt aan bij het gala met zijn vrouw
  • Pro Shots
    Branco van den Boomen met de trofee als Speler van het Jaar in de Ligue 2

Van den Boomen weet de openingszin nog: "C'était une saison magnifique pour moi er pour mon équipe..." Het was een magnifiek seizoen voor mij en mijn team.

Volgend jaar dan maar Speler van het Jaar in de Ligue 1? "Dat gaat niet gebeuren", zegt Van den Boomen met een glimlach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl