Branco van den Boomen viert feest in Kerkrade
NOS Voetbal

Van den Boomen brengt vleugje samba in Heerenveen

Om de brandende vraag gelijk te beantwoorden: Branco van den Boomen is inderdaad vernoemd naar die grote Braziliaanse vrijetrappenspecialist. “Mijn vader ging het echt om de voetballer Branco, mijn moeder kende een jongen in de flat die zo heette en vond het vooral een leuke naam.”

Hoe het ook zij, de 20-jarige middenvelder van sc Heerenveen doet zijn voornaam eer aan; twee weken geleden schoot hij tegen Roda JC vanuit een vrije trap weergaloos raak.

“Ja, trappen kan hij wel”, zegt Foppe de Haan over zijn pupil. “Vanmorgen gaf Branco ook weer een prachtige crossbal op de training. Zoals je ze bijna nooit ziet.” Foppe doet het even voor. “Op de centimeter nauwkeurig!”

Vertrouwen van de trainer beloond

Afgelopen zomer kwam Van den Boomen over van eerstedivisionist FC Eindhoven. Hij begon in Friesland nog met zes wedstrijden in de basis, maar nadat Foppe de Haan het trainerschap van de opgestapte Dwight Lodeweges had overgenomen, moest Van den Boomen het vooral hebben van invalbeurten.

Sinds twee wedstrijden staat hij echter weer in de basis. Het vertrouwen van zijn oefenmeester beloonde de geboren Brabander gelijk door de winnende goal te maken in Kerkrade. “En dat voelt heel goed.”

De weergaloze vrije trap van Van den Boomen

De basisplek voor Van den Boomen gaat ten koste van die van Morten Thorsby. “Het zijn twee totaal verschillende spelers”, zegt De Haan. “Branco is veel stabieler aan de bal, als hij hem heeft weet je dat de bal een tijdje in de ploeg blijft. Maar hij moet nog het een en ander leren. Ik kan dat het mooist uitleggen aan de hand van een verhaal dat Johan Cruijff op een avond in een café vertelde.”

'Ik kan wel procenten winnen'

Foppe gaat er eens goed voor zitten. “Kijk, iedereen vond dat Pep Guardiola goed kon voetballen, maar Pep was niet snel en kon niet zo goed verdedigen. Toen zei Johan vanachter de stamtafel: 'Als je tegen Pep zegt: verdedig dit café, dan is hij kansloos. Want dan is hij overal te laat. Maar als je zegt: Pep, je moet deze tafel verdedigen, dan is het geen enkel probleem’”, herhaalt De Haan de woorden van Cruijff. “Branco is precies hetzelfde. Hij is het beste als hij er kort op zit. Een echte eredivisievoetballer.”

Van den Boomen zelf weet ook wat zijn zwakke en sterke punten zijn. “Ik mis snelheid en in een grote ruimte met veel spelers tegenover me raak ik in de problemen. Daar werk ik aan. Ik kan wel procenten winnen, maar ik zal nooit Usain Bolt worden.”

Foppe de Haan praat met Branco van den Boomen

Ook in het dagelijks leven van de 20-jarige Brabander draait alles om voetbal. Dat zit in de familie, het andere belangrijke aspect in het leven van Van den Boomen. “Door voetbal zijn we als familie nog meer met elkaar verbonden."

"Mijn neef (Clint Leemans, red.) speelt bij Jong PSV, mijn broertje Vinnie (vernoemd naar profvoetballer Vinnie Jones) voetbalt en mijn vader trainde ons vroeger. En mijn opa’s as is uitgestrooid op het veld van mijn jeugdclub RKVVO."

Al jong zelfstandig door voetbal

"Het spelletje is álles eigenlijk”, zegt Branco. “Op feestjes of wanneer we bij mijn oma zijn, gaat het er ook altijd over. De vrouwen kijken zelfs wedstrijden om maar mee te kunnen praten.”

Toch is het voor Van den Boomen niet alleen een leuk onderwerp op een feestje; voetbal hielp hem ook zelfstandig te worden. “Dat merkte ik bij de scheiding van mijn ouders. Toen was ik vijftien, maar door de voetbalwereld was ik al zo volwassen geworden. Ik miste misschien een stukje jeugd door zo jong op hoog niveau te spelen, maar werd er wel zelfstandiger van. Zo kon ik goed over de scheiding nadenken en mijn broertje helpen. Dat was toen ook nodig omdat mijn moeder het op dat moment niet kon.”

Kinderen voor clubliefde

Van den Boomen groeide op in een nest van PSV-supporters. Het is dan ook opvallend dat hij in de jeugd juist voor grote concurrent Ajax heeft gespeeld. “Tja”, lacht Branco. “Mijn vader zat vroeger in de harde kern van PSV, dus hij vond het vooral in het begin wel raar. Maar hij heeft me altijd gesteund. Mijn pa vond zijn kinderen belangrijker dan zijn clubliefde.”

In de race om de landstitel tussen de Amsterdammers en de Eindhovenaren heeft Van den Boomen wel een lichte voorkeur: “Er zijn jongens bij Ajax met wie ik gespeeld heb en die ik het wel gun, maar ik gun het mijn vrienden in Brabant nóg meer om het kampioensfeest van PSV te vieren.”

Met nog een wedstrijd tegen Ajax op het programma wordt Branco dan ook regelmatig op straat aangesproken. “Ik was dinsdag nog in Eindhoven en toen zeiden mensen tegen me dat wij wel van Ajax moeten winnen”, lacht Van den Boomen. “Graag. Maar we beginnen eerst maar tegen Excelsior.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl