Branco van den Boomen scoort namens Toulouse
NOS Voetbal

'Feyenoord of PSV: neem het risico met transfervrije Van den Boomen'

  • Thierry Boon

  • Thierry Boon

Het is de belangrijkste wedstrijd uit de historie van de club. En de belangrijkste wedstrijd uit zijn eigen loopbaan: de Franse bekerfinale. Op zijn 27ste kan Branco van den Boomen bij het Nederlands getinte Toulouse zijn eerste prijs pakken.

Zijn talent stond altijd buiten kijf. Maar op het hoogste niveau lukte het steeds maar niet. Tot dit seizoen. In de Ligue 1 is Van den Boomen beslissend, zoals hij dat al jaren deed op het tweede niveau.

Vanavond (aftrap 21.00 uur) staat hij maar mooi als aanvoerder in het Stade de France voor de bekerfinale tegen Nantes.

(Jong) Ajax, FC Eindhoven, sc Heerenveen, Willem II, FC Eindhoven, De Graafschap, Toulouse FC. Het pad dat de middenvelder heeft bewandeld is op het eerste oog eigenlijk allesbehalve logisch.

Omgaan met teleurstellingen

"Het blijkt dat hij goed kan incasseren en omgaan met teleurstellingen", concludeert Jean-Paul de Jong, die Van den Boomen in 2014 onder zijn hoede kreeg bij FC Eindhoven.

Hij was transfervrij, nadat zijn contract bij Ajax - waar hij nooit zijn debuut maakte - niet werd verlengd. "Branco had een duidelijk doel en wilde via ons weer de stap hogerop maken. Wij konden hem een podium bieden om te werken aan zijn talent. Wij waren heel blij dat hij voor ons koos destijds", aldus De Jong.

Branco van den Boomen als speler van FC Eindhoven

Als Eindhovense jongen past Van den Boomen met zijn Brabantse gezelligheid uitstekend bij de club. Met de week wordt hij een betere speler. "Ik heb weinig spelers meegemaakt met zo'n goede trap als Branco", herinnert De Jong zich. "Zijn vrije trap is echt gigantisch."

In de veertig duels onder De Jong maakt Van den Boomen vier goals en evenveel assists. Hij valt op en Heerenveen haalt hem naar Friesland. Maar in de eredivisie wil het niet vlotten. Ook een uitleenbeurt aan Willem II brengt niet het gewenste resultaat.

En dus keert Van den Boomen twee jaar na zijn vertrek weer terug bij FC Eindhoven in de eerste divisie. Al snel is hij weer de beste in het Jan Louwers Stadion. Na twee sterke seizoenen haalt De Graafschap 'm op.

Geluk bij een ongeluk

"Toen ik hoorde dat hij een gelimiteerde transfersom in zijn contract had staan, heb ik aan de leiding gevraagd om een poging te wagen", vertelt Mike Snoei, toenmalig trainer van de 'Superboeren'.

"We hebben 300.000 euro voor hem betaald. Da's een behoorlijk bedrag voor een transfer binnen de eerste divisie, maar we wilden promoveren met Branco. En dat was bijna gelukt, tot de uitbraak van het coronavirus."

Branco van den Boomen als speler van De Graafschap

De Graafschap ligt dan op koers voor promotie, totdat er besloten wordt om de competitie te stoppen. Weg promotie. "Heel vervelend, maar voor Branco achteraf wel het beste", aldus Snoei.

Van den Boomen heeft bij de Graafschap namelijk een clausule in zijn contract staan. Lukt het niet om te promoveren, dan mag hij ook daar voor 300.000 euro vertrekken. Toulouse, op dat moment uitkomend in de Ligue 2, ziet het wel zitten in de middenvelder die namens De Graafschap in 24 duels vijf keer scoort en tien assists levert.

Van den Boomen ziet het ook zitten. In tegenstelling tot Snoei, die zijn twijfels heeft in de overstap naar het tweede Franse niveau. "Ik vond dat hij ambitieuzer mocht zijn."

Zeven keer meer verdienen

Snoei probeert hem nog over te halen om langer bij De Graafschap te blijven en te wachten op een grotere club. "Maar Branco had een goed argument: hij kon namelijk wel zes of zeven keer meer gaan verdienen bij Toulouse."

"Ik kan best leuke voetbalverhaaltjes ophangen en wist dat er andere clubs waren die ook interesse in hem hadden, maar ja, dit salaris. Hij was ook niet meer de jongste, dus ik kon ook wel weer begrip opbrengen voor zijn keuze."

Honderd duels voor Branco van den Boomen bij Toulouse

Maar Toulouse blijkt ook sportief gezien de juiste stap. Van den Boomen promoveert afgelopen seizoen naar de Ligue 1 en wordt uitgeroepen tot de beste speler van de tweede divisie. Zijn cijfers liegen niet: 37 duels, 12 goals, 21 assists.

En dit seizoen lukt het hem (eindelijk) ook om te schitteren op het hoogste niveau. Toulouse staat er met een twaalfde plaats in de competitie goed voor en kan met de beker de allereerste prijs in de clubgeschiedenis pakken.

Terug naar Nederland?

Met Van den Boomen als wekelijkse uitblinker. In 34 duels (competitie en beker) staat hij alweer in de dubbele cijfers wat betreft assists: 12 (en zes goals). Zijn contract loopt van de zomer af en over interesse heeft de Nederlander niet te klagen. Volgens Snoei doet Van den Boomen er goed aan om terug te keren naar de eredivisie.

Branco van den Boomen als speler van Jong Ajax

"Ik hoop dat hij de ambitie heeft om Oranje te halen. Dat zou een geweldige overwinning voor hem zijn. Hij heeft soms twee stappen terug moeten zetten, om er weer vier vooruit te gaan."

PSV zou interesse hebben. "Zijn vader is idolaat van die club, maar ik hoop dat Arne Slot serieus naar hem wil kijken. Met zijn dynamische spel is hij bij Feyenoord de perfecte opvolger van Orkun Kökçü, als die vertrekt", meent Snoei.

"Branco is straks transfervrij, dus ik zou zeggen: PSV of Feyenoord, neem het risico!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl