Juan Ayuso onderweg naar de zege in de tijdrit in de Ronde van Romandië.
NOS Wielrennen

Ayuso grijpt de macht in Romandië: 'Benen elke dag slechter, maar rijd steeds harder'

Juan Ayuso heeft de macht gegrepen in de Ronde van Romandië. Het 20-jarige Spaanse wonderkind was de sterkste in de pittige tijdrit van 18,75 kilometer van en naar Châtel-Saint-Dénis.

Ayuso was vijf seconden sneller dan de Amerikaan Matteo Jorgenson (Movistar). Nummer drie Adam Yates (UAE), de snelste op de top van de klim halverwege, was aan de streep liefst 17 tellen langzamer dan zijn ploeggenoot Ayuso.

Opvallend genoeg is Ayuso bezig aan zijn eerste rittenkoers sinds de Vuelta van vorig jaar, waarin hij derde werd. Sindsdien kampte hij met een slepende knieblessure. "Mijn benen voelen elke dag slechter, maar ik ga steeds beter rijden", vertelde Ayuso lachend na de finish. "Mijn vorm is er nog niet. We zullen zien hoe het morgen gaat."

Gesink is in vorm

Robert Gesink, die in januari nog zijn bekken brak bij een val in de Tour Down Under, testte de benen en concludeerde dat hij op tijd in vorm is voor de Giro, waar hij kopman Primoz Roglic zal bijstaan.

Gesink reed met 26.11 een knappe tijd, maar kwam niet aan de tijd van proloogwinnaar Josef Cerny (25.56) en de pas 20-jarige Marco Brenner (25.45). De jonge Duitser van DSM zat een flinke tijd op de hotseat.

Mikkel Bjerg - in 2017, 2018 én 2019 wereldkampioen tijdrijden bij de beloften - nam zijn plekje in de stoel over (25.39), maar moest ook al snel zelf plaatsmaken voor Will Barta (Movistar).

De Amerikaan kwam verrassend snel uit de hoek (25.34), wat een voorbode zou blijken voor zijn land- en ploeggenoot Jorgensen.

Terwijl de favorieten in het klassement zich opmaakten voor hun tijdrit, werd duidelijk dat klimmers op het lastige parcours verrassend sterk voor de dag kwamen.

Zo reden de jonkies Lenny Martinez (Groupama) en Oscar Onley (DSM) zich verrassend in de toptien, terwijl geroutineerde klimmers als Rafal Majka (UAE) en Thibaut Pinot (Groupama) het ook zeker niet slecht deden.

Jorgensen noteerde op de top van de klim de tweede tijd achter Adam Yates (UAE), nam alle risico's in de afdaling en bleek aan de streep liefst 12 seconden sneller dan Yates en 12 seconden sneller dan Movistar-ploeggenoot Barta.

Matteo Jorgenson onderweg in de lange tijdrit in de Ronde van Romandië.

Wereldkampioen Foss, die bezig is aan zijn laatste jaar bij Jumbo-Visma en in Romandië zijn marktwaarde hoopt op te schroeven, beet zich ruimschoots stuk op de tijd van Jorgenson.

Voor geletruidrager Ethan Hayter, op een goede dag ook in staat tot een knappe tijdrit, was de klim te zwaar. Hij droeg zijn leiderstrui over aan Ayuso.

Zaterdag naar 2.000 meter hoogte

De Ronde van Romandië zal zaterdag in een beslissende plooi vallen als de renners een zware bergrit voor de kiezen krijgen met aankomst na een klim van 21 kilometer op 2.090 meter in het skioord Thyon 2000. Ayuso verdedigt daarin een voorsprong van 0.18 op Jorgenson en 0.19 op Foss.

Zondag krijgen de snelle mannen vermoedelijk weer een kans in de slotrit naar Genève, al moet er ook in die rit nog best wat geklommen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl