NOS Wielrennen

Hayter verovert leiderstrui in Romandië na lead-out van Tourwinnaar Bernal

Hayter grijpt de macht in Romandië met overtuigende sprintzege

Ethan Hayter heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Brit van Ineos was in de heuvelachtige rit naar La Chaux-de-Fonds oppermachtig in de sprint van een gehalveerd peloton. De Spanjaard Juan Ayuso (UAE) werd op twee fietslengtes tweede, Romain Bardet (DSM) kwam als derde over de streep.

Hayter is dankzij zijn zege ook de nieuwe leider in de zesdaagse Zwitserse rittenkoers. Hij nam de leiderstrui over van de voorin afgehaakte Ethan Vernon (Soudal-Quick Step).

In de etappe van 162,7 kilometer kreeg het peloton een paar stevige hellingen te verteren. Er ontstond al vroeg een kopgroep met bergkoning Julien Bernard (Trek), Gleb Brussenskiy (Astana) en Tom Bohli van de Zwitserse Tudor-ploeg. Jumbo-Visma gooide het tempo bergop flink omhoog, waardoor het ontsnapte drietal al ruim voor de finale werd teruggepakt.

Gesink dunt peloton uit

Robert Gesink deed namens de Nederlandse ploeg een flinke kopbeurt in de finale. Leider Vernon, die de eerste etappe op zijn naam had geschreven, moest zich al snel gewonnen geven en ook klimmers Steven Kruijswijk en Sergio Higuita raakten achterop.

In de finale probeerden niet-sprinters zoals Matteo Jorgenson, Michael Woods en Thibaut Pinot weg te komen, maar zonder succes. Ineos deed in de aanloop naar de sprint alles goed: Tourwinnaar Egan Bernal en Jhonatan Narváez brachten Hayter al vroeg in stelling en de 24-jarige Brit klaarde de klus met overmacht.

Hayter verdedigt vrijdag in de tijdrit van 18,7 kilometer een voorsprong van zes seconden op de regerend wereldkampioen tijdrijden van Jumbo-Visma: Tobias Foss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl