Josef Cerny op weg naar zijn toptijd in de proloog van de Ronde van Romandië.
NOS Wielrennen

Drie renners binnen seconde: Cerny verrast met proloogzege in Ronde van Romandië

Josef Cerny heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De 29-jarige Tsjech, adjudant van Remco Evenepoel in de Giro d'Italia, was een fractie sneller dan wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss (Jumbo-Visma) en zijn ploeggenoot Rémi Cavagna.

Voor de 29-jarige Tsjech is het zijn elfde profzege en zijn tweede in de WorldTour. In 2020 won hij een etappe in de Ronde van Italië.

Pannenkoekvlakke proloog

De zesdaagse Ronde van Romandië is normaal gesproken het domein van de klimmers, maar de proloog van 6,8 kilometer met start en finish in Port-Valais in de buurt van het Meer van Genève was zo vlak als een pannenkoek.

Op voorhand was al duidelijk dat een gemiddelde van rond de 55 kilometer per uur gevraagd was om vandaag met de bloemen te gaan lopen. De eerste die daarbij in de buurt kwam was de Duitser Nico Denz.

Nico Denz onderweg in de proloog van de Ronde van Romandië, voor zijn kettingproblemen.

De Duitser van Bora-hansgrohe kwam ondanks kettingproblemen in de laatste rechte lijn uit op een tijd van 7.29, goed voor 54,521 kilometer per uur. Uiteindelijk werd hij daarmee vierde.

Cerny enige boven 55 kilometer per uur

Slechts één man wist de grens van 55 kilometer per uur te slechten. Josef Cerny, de Tsjechische hardrijder van Soudal-Quickstep, reed rond met een gemiddelde van 55,011 kilometer per uur en zette met 7.25 de snelste tijd neer.

Ethan Hayter, vorig jaar winnaar van de proloog in Romandië, beet zich stuk op die tijd. Maar pas toen ploeggenoot Cavagna en wereldkampioen tijdrijden Foss gefinisht waren, kon Cerny echt juichen.

De tijdswaarneming gaf namelijk aan dat zowel Cavagna als Foss luttele tienden van een seconde langzamer was dan de Tsjech.

Met Evenepoel op El Teide

De afgelopen weken was Cerny met Evenepoel op trainingsstage op Tenerife. Op de flanken van de vulkaan El Teide hadden zij - met medewerking van Fausto Masnada - zelfs nog tijd om aan de aerodynamica te werken.

"Echt verrast was ik niet", vertelde Cerny na afloop. "Natuurlijk hoorde ik niet bij de favorieten, maar ik heb hard gewerkt en ben vol zelfvertrouwen dus een plek in de topvijf had ik wel verwacht."

Om er snel aan toe te voegen: "Maar met drie man binnen een seconde heb ik wel wat geluk gehad."

Geslaagde rentree Ayuso

Foss deed wel de beste zaken van de mannen die voor de eindoverwinning gaan. Het 20-jarige Spaanse toptalent Juan Ayuso, die zijn eerste koers reed sinds zijn derde plaats in de Vuelta vorig jaar, gaf elf seconden toe op Foss.

Romain Bardet (0.15), Damiano Caruso (0.17), Adam Yates (0.18) en Simon Yates (0.19) en de Colombianen Sergio Higuita en Egan Bernal (0.25) hebben nu al een flinke achterstand op de Noor, die naar alle waarschijnlijkheid Jumbo-Visma aan het einde van het seizoen zal verlaten.

Veel renners gebruiken de Ronde van Romandië om de laatste puntjes op de i te zetten voor de Ronde van Italië. Vorig jaar ging de eindzege naar Aleksandr Vlasov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl