De verdachte werd door agenten in burger overmeesterd
NOS NieuwsAangepast

Japanse premier geëvacueerd na explosie bij toespraak

Premier Fumio Kishida van Japan is geëvacueerd nadat tijdens een verkiezingstoespraak in de haven van de stad Wakayama een rookbom vlak bij hem was ontploft. Japanse media melden dat de premier ongedeerd is. Een man van 24 is aangehouden.

Na de explosie, rond 11:30 uur plaatselijke tijd, brak korte tijd paniek uit. Op beelden is te zien en te horen hoe mensen schreeuwend proberen weg te komen terwijl er op de achtergrond rookontwikkeling is. In een andere video wordt de verdachte vastgehouden door een aantal mensen, waarna hij wordt weggedragen.

Volgens NHK stond de man zo'n twintig meter van de premier toen hij de rookbom richting de premier gooide. Hij zou ook een pijpbom bij zich hebben gehad die niet ontploft is.

Zo'n twintig minuten na de explosie vervolgde Kishida zijn toespraak. Daarin ging hij in op het incident: "De politie onderzoekt de details, maar ik wil me verontschuldigen dat ik veel mensen ongerust heb gemaakt en problemen heb veroorzaakt."

De explosie is te horen in deze video:

Explosie en aanhouding bij toespraak Japanse premier

Kishida zou in Wakayama een toespraak houden ter ondersteuning van een kandidaat van zijn Liberaal-Democratische partij. Volgens Japanse media zal de premier zijn schema voor vandaag gewoon voortzetten.

Japan is zeer alert op veiligheid voor zijn politici nadat voormalig premier Shinzo Abe vorig jaar juli werd doodgeschoten tijdens een verkiezingstoespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl