Mary Quant in 2009
NOS NieuwsAangepast

Modeontwerper Mary Quant (93), vrouw achter de minirok en hotpants, overleden

Mary Quant, de ontwerper van de minirok en de hotpants, is vanochtend in haar woning in Surrey overleden, meldt de BBC. Ze werd 93 jaar.

'Dame Mary' zette in 1955 een eigen kledinglijn met bijbehorende winkel in Londen op. In de daaropvolgende jaren veroverden haar speelse ontwerpen het straatbeeld, die met de tijd steeds korter en strakker werden. Het was een stijlbreuk met de lange rokken, jurken en petticoats van de jaren 50. Quants minirok en hotpants werden synoniem met de swingende jaren 60.

Hoewel ook andere ontwerpers claimen deze kledingstukken te hebben bedacht, staat buiten kijf dat Quant ze populair maakte. Dat kwam mede doordat haar ontwerpen aanzienlijk goedkoper waren dan die van haar concurrenten, waardoor ook jongeren ze konden kopen.

"Ze gebruikte goedkope stoffen omdat ze mode voor de massa wilde maken. Ze wilde haar kleding veel toegankelijker maken dan in die tijd gebruikelijk was voor ontwerpers", zegt Yeliz Çiçek, hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue.

En Quant had nog een troef: het Britse supermodel Twiggy. De nog jonge Twiggy stond vanaf 1966 talloze keren model voor de collecties van de ontwerpster. De twee stuwden elkaar naar grote hoogte.

"Vóór de ontwerpen van Mary waren er eigenlijk geen aparte kleren voor tieners. Als je naar tienermeisjes uit de jaren 50 kijkt, zijn ze bijna allemaal gekleed als hun moeders. Zij veranderde dat allemaal", zei Twiggy in 2019 tegen de Britse Vogue.

Beatles

Quant studeerde aan het prestigieuze Goldsmiths College voor beeldende kunst en sociale wetenschappen in Londen. Na een baan als illustrator belandde ze in de modewereld, aanvankelijk als hoedenmaakster, en later dus als ontwerpster.

De boetiek die ze vervolgens opende in de wijk Chelsea, genaamd Bazaar, werd een magneet voor populaire artiesten. Zij vielen voor de opvallende kleuren, prints en stoffen die Quant gebruikte, zoals jersey voor jurkjes en broeken en pvc voor glimmende regenjassen. Onder meer The Beatles kwamen er regelmatig nieuwe outfits uitzoeken.

In 1971 begon Quant een cosmeticalijn. Sindsdien richtte ze zich voornamelijk daar op. Haar werk werd door de jaren heen veelvuldig bekroond. In 2015 verhief koningin Elizabeth haar tot Dame Commander of the Order of the British Empire.

Op social media rouwen modeliefhebbers wereldwijd om het verlies van hun "stijlkoningin". Het Victoria and Albert Museum benadrukt ook de maatschappelijke betekenis van de ontwerpen van Quant. "Zij vertegenwoordigde de vreugdevolle vrijheid van de mode uit de jaren 60 en was een nieuw rolmodel voor jonge vrouwen."

"Quant zorgde voor een revolutie in de winkelstraten met haar subversieve en speelse ontwerpen voor een jongere generatie", schrijft het Kelvingrove Art Gallery and Museum uit Glasgow, dat vanaf mei juist een expositie over het werk van Quant organiseert.

Mijnwerkersfamilie

Quant werd in 1930 geboren in zuidoost-Londen. Haar ouders waren telgen uit mijnwerkersfamilies uit Wales, die met een studiebeurs in Londen hun geluk beproefden en docent werden. Op het Goldsmiths College ontmoette zij Alexander Plunket Greene, kleinzoon van de Ierse zanger Harry Plunket Greene. De twee trouwen in 1957 en kregen in 1969 een zoon.

Greene, die in 1990 op 57-jarige leeftijd overleed, was het zakelijke brein achter het merk van zijn vrouw. Zo realiseerde hij een succesvol restaurant in de kelder van hun winkel Bazaar.

Aan het wilde leven van Quant en andere iconen uit het Londen van de sixties wijdde zanger Donovan in 1966 een zin in het liedje Sunny South Kensington: "Jean-Paul Belmondo and-a Mary Quant got stoned to say the least. Ginsberg, he ended up-a dry and so he a-took a trip out East."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl