Thierry Mugler in 2019
NOS NieuwsAangepast

Modeontwerper Thierry Mugler (73) overleden

De Franse modeontwerper Thierry Mugler is op 73-jarige leeftijd overleden. In de jaren 80 en 90 was hij een van de succesvolste ontwerpers wereldwijd en ook hedendaagse sterren als Kim Kardashian, Beyoncé en Lady Gaga dragen zijn creaties.

Muglers overlijden werd bekendgemaakt op zijn Instagramaccount. Bij een volledig zwart beeld staat de tekst: "Met droefheid melden we het overlijden van Manfred Thierry Mugler op zondag 23 januari 2022. Rust in vrede." Over de doodsoorzaak wordt niets gezegd.

Ook het Instagramkanaal van zijn bedrijf staat stil bij Muglers overlijden. "Een visionair wiens verbeelding als couturier, parfummaker en beeldmaker mensen over de hele wereld in staat stelde om moediger te zijn en elke dag groter te dromen."

Wereldsterren

In de jaren 80 en 90 was hij een van de eerste ontwerpers die wereldsterren in zijn kleding liet lopen. Hij werkte onder meer met Tippi Hedren, Demi Moore en Diana Ross. "Ik zal je missen", schrijft die laatste op Twitter.

In 2002 ging hij als ontwerper met pensioen, maar in 2010 maakte hij een comeback met zijn merk Mugler. Sindsdien heeft een nieuwe generatie wereldsterren zijn creaties herontdekt. Voor Kim Kardashian ontwierp hij in 2019 de opvallende jurk die ze droeg naar het benefietevenement Met Gala in New York.

  • AFP
    Kim Kardashian droeg deze jurk van Mugler in 2019 bij het Met Gala
  • AFP
    Lady Gaga met een creatie van Mugler in 2011
  • EPA
    Mugler ontwierp ook de kleding voor de "I am... World Tour" van Beyoncé in 2009

In 2019 bezochten honderdduizenden mensen een overzichtstentoonstelling met ontwerpen van Mugler, onder meer in de Kunsthal in Rotterdam.

"Hij was spectaculair", zegt de Nederlandse ontwerper Addy van den Krommenacker in het NOS Radio1 Journaal. "Hij was een groot voorbeeld want hij combineerde showbizz met het creatieve van zijn ontwerpen. Zijn shows in Parijs met de sterren waren een spektakel."

Tijdloos

De couturier zelf was niet verbaasd over de aanhoudende populariteit van zijn creaties. "Het is tijdloos, als je de stukken ziet, is het tijdloos. Het is heel inspirerend voor mij, het is leuk en geeft me het gevoel dat ik nog veel meer te doen heb", zei hij in 2019.

Mugler had ook succes als parfummaker. Het populairst was zijn stervormige parfum Angel uit 1992, dat gebaseerd was op onder meer vanille en verse vruchten. Volgens The New York Times was Mugler de eerste die succesvol een luchtje op de markt bracht dat naar voedsel ruikt.

Honderdduizenden bezoekers bezochten een overzichtsexpositie van Muglers werk in Montréal, in 2019. Zijn hele oeuvre was ook te zien in de Kunsthal in Rotterdam, is te zien in deze video van Nieuwsuur:

Modeheld van de jaren 80 en 90 weer helemaal hot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl