Lady Gaga 'Telephone', Jonas Akerlund. Outfit Thierry Mugler

Modeheld van de jaren 80 en 90 weer helemaal hot

Hij was een van succesvolste en misschien wel markantste modeontwerpers van de jaren 80 en 90: de flamboyante Franse ontwerper Thierry Mugler. Hij haalde zijn inspiratie uit strips, films, theater en natuur en zocht altijd de grenzen op. Met zijn ontwerpen zette hij modellen als Jerry Hall, Iman en Naomi Campbell op de kaart.

Mugler keerde de modewereld in 2002 de rug toe. Hij had genoeg van de snelheid van de modewereld. Maar de ontwerpen uit zijn hoogtijdagen zijn herontdekt door Amerikaanse beroemdheden als Kim Kardashian, Beyoncé en Lady Gaga.

Silhouet

Mugler zelf is niet verbaasd. "Het is tijdloos, als je de stukken ziet, is het tijdloos. Het is heel inspirerend voor mij, het is leuk en geeft me het gevoel dat ik nog veel meer te doen heb", zegt de ontwerper, die nog het meest trots is op de human touch in zijn ontwerpen. "Als je ze van dichtbij ziet, zie je de kwaliteit en zie je het zweet van de mensen die het hebben gemaakt, ook van mij. Ik hoop dat het mensen zal inspireren."

Modejournalist Bregje Lampe, die de ontwerper in de top-20 van de meest invloedrijke ontwerpers van de afgelopen eeuw plaatst, vat zijn werk samen in één woord: het silhouet. "Wat hij heeft neergezet in vormentaal, die wespentaille en de brede schouders, dat is bijzonder. En dat was ook echt vernieuwend. Het is een bijzonder aansprekend silhouet wat echt wel duizenden keren is herhaald, naderhand."

  • AFP
    Thierry Mugler
  • AFP
    Ontwerp van Thierry Mugler
  • AFP
    Ontwerp van Thierry Mugler

Lampe noemt Mugler enorm over de top. "Als je even kijkt naar hoe hij er zelf uitziet dan zie je ook wel dat hij niet helemaal vies is van enige verbouwingen aan het lichaam, zeg maar. Dat doet hij ook in zijn ontwerpen, dat zijn ook kleine verbouwingen aan het lichaam. Want niet iedereen heeft van nature zo'n taille en zulke schouders, eigenlijk bijna niemand."

Powervrouw

Curator Thierry-Maxime Loriot noemt het de Mugler-vrouw. "Een sterke en onafhankelijke vrouw. Die inspireerden Mugler altijd. Zeer sterke vrouwen in stripboeken met perfect haar en perfecte make-up en mooie kleding. Zij waren degenen die de schurk konden doden en de superhelden konden redden. Hij werd echt geïnspireerd door deze zeer onafhankelijke sterke krachtige vrouwen en hij wilde vrouwen ook de vrijheid geven om zelf te kunnen beslissen en te kiezen wie ze wilden worden."

Veel van de wereldberoemde jonge 'powervrouwen' willen de creaties van Mugler weer dragen. Er is een ware revival gaande van zijn ontwerpen. "Er zijn veel jonge charismatische vrouwen die ook dat silhouet willen met schouders en taille en die power-uitstraling die hij heel erg heeft neergezet. Dat willen mensen nu ook weer heel graag en dus kijken ontwerpers van nu automatisch naar hem, dat heeft hij heel goed gedaan", zegt Lampe.

Mugler zelf is niet erg te spreken over de hedendaagse modewereld. "Ik denk dat ze me nodig hebben. Ik denk dat ze me héél erg nodig hebben."

Honderdduizenden bezoekers bezochten inmiddels de overzichtsexpositie van zijn werk in Montréal. Zijn hele oeuvre is nu voor het eerst ook in Europa en - vanaf 13 oktober - te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Modeheld van de jaren 80 en 90 weer helemaal hot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl