Virgil Abloh na een modeshow van Off-White in 2018
NOS NieuwsAangepast

Louis Vuitton-ontwerper en oprichter Off-White Virgil Abloh (41) overleden

De Amerikaanse modeontwerper, dj en Off-White-oprichter Virgil Abloh is op 41-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie op Instagram bekendgemaakt. Abloh leed aan een zeldzame vorm van kanker, waarmee hij in 2019 werd gediagnosticeerd. Het nieuws over de diagnose hield hij privé, evenals de behandelingen die hij onderging.

Abloh, opgegroeid in Chicago, was een creatieve duizendpoot. Hij studeerde architectuur aan de technische universiteit in Illinois, en startte op 22-jarige leeftijd als creatief assistent van rapper Kanye West. Hij dacht onder meer mee over optredens, merchandise en albumcovers van de wereldberoemde rapper.

In 2013 richtte Abloh het modemerk Off-White op. Zijn werk gold als vernieuwend omdat hij straatmode zoals hoodies en sneakers als luxe modeproducten benaderde. De kleding van Off-White raakte daardoor met name populair onder jonge generaties.

Louis Vuitton en IKEA

Door zijn succes met Off-White, kregen gevestigde merken interesse in het werk van Abloh. Zo stelde het Franse luxemerk Louis Vuitton Abloh in 2018 aan als creatief directeur van de herencollecties. Automerk Mercedes vroeg Abloh in 2020 een SUV te ontwerpen, bij wijze van kunstproject. Abloh maakte ook producten voor onder meer Nike, Jimmy Choo, McDonald's en IKEA.

Parallel aan zijn mode- en ontwerpcarrière, reisde Abloh de wereld rond als dj. Zijn dj-naam was Flat White. In 2019 draaide hij nog in de Amsterdamse club Shelter.

Bekijk hieronder een dj-set van Virgil Abloh:

Afgelopen juli kreeg Abloh promotie bij het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH, waardoor hij verantwoordelijk werd voor merken zoals Dom Pérignon, Hennessy en verschillende hotels (allen eigendom van LVMH).

Toen was Abloh dus al gediagnosticeerd met kanker. Zijn familie schrijft op Instagram dat Abloh ook tijdens zijn ziekte zijn "werkethiek" behield, en optimistisch en nieuwsgierig bleef.

Geschokte reacties

Op sociale media reageren mensen uit de kunst- en modewereld geschokt op het overlijden van het mode-icoon. Louis Vuitton schrijft er "kapot van te zijn". "Virgil was niet alleen een geniale designer en visionair, maar ook een wijze man met een mooie ziel", zegt Bernard Arnault, topman van LVMH.

"Dit kan niet waar zijn", schrijft topmodel Adut Akech Bior in een reactie op het bericht. "Het spijt mij om dit te lezen", schrijft modeontwerper Marc Jacobs. "Rust in vrede en in kracht, lieve Virgil."

De Nederlandse ontwerper Guillaume Philibert, oprichter van luxe straatmodemerk Filling Pieces, reageert in een Instagrambericht op het overlijden van Abloh. "Jij hebt ons laten zien dat alles mogelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl