Brandend meubilair tijdens de rellen vandaag in Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen in Parijs en andere steden op elfde actiedag

De protesten tegen de Franse pensioenhervormingen zijn opnieuw uitgelopen op rellen in verschillende steden. De politie probeert de demonstranten met traangas uiteen te drijven.

Betogers in Parijs gooiden stenen, flessen en verf naar de politie. Ook stond de luifel in brand van een brasserie waar president Macron in 2017 een diner hield. Net als in Parijs zette de politie in de westelijke stad Rennes en het meer oostelijke Lyon traangas in tegen demonstranten.

De politie was vandaag in het hele land met zo'n 11.500 agenten op de been, van wie 4200 in de hoofdstad. Er zijn 111 mensen opgepakt, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Darmanin op Twitter. Ook zijn er volgens hem 154 agenten gewond geraakt.

Verhoging pensioenleeftijd

De demonstranten ageerden op deze, inmiddels elfde actiedag, tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Maar ze demonstreerden ook tegen de manier waarop president Macron die wijziging erdoorheen drukte: hij omzeilde het parlement met gebruikmaking van een bijzondere grondwettelijke procedure.

De president kwam dan ook veel voorbij op spandoeken en in leuzen. Zo riepen demonstranten in Rennes vandaag op tot het vertrek van Macron:

Elfde actiedag in Frankrijk: traangas en brandende vuilnisbakken

Er is vandaag minder gestaakt dan op eerdere actiedagen. Zo reed de Parijse metro gewoon en van de leraren staakte minder dan 8 procent, aldus het ministerie van Onderwijs.

Ook het aantal demonstranten landelijk lag volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken met 570.000 lager dan vorige week, toen zich 740.000 betogers zouden hebben verzameld. Vakbond CGT zegt echter dat er net als vorige week 2 miljoen betogers waren.

In Parijs waren er minder betogers dan een week eerder, zeggen zowel het ministerie als de vakbond. Wel schat de politie dat aantal op tienduizenden, terwijl de vakbond het heeft over honderdduizenden.

De protestacties in Parijs werden de afgelopen tijd steeds gewelddadiger. Dat heeft minder activistische demonstranten mogelijk afgeschrikt, schrijft persbureau AP.

Al maandenlang zijn er protesten in het land tegen de pensioenhervormingen. Gisteren spraken de vakbondsleiders met premier Borne over de pensioencrisis, maar dat liep op niets uit, vandaar de nieuwe actiedag vandaag. Ook staat er alweer een nieuwe dag van protest gepland op 13 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl