NOS Nieuws•

Tiende actiedag in Frankrijk: rustiger, maar opnieuw brand en rellen

Op de tiende nationale actie- en stakingsdag sinds januari zijn opnieuw honderdduizenden demonstranten in heel Frankrijk de straat op gegaan. De demonstranten zijn woedend vanwege de pensioenhervormingen van president Macron.

In verschillende steden in Frankrijk braken al vroeg rellen uit. In Nantes werden auto's en de gevel van een bank in brand gestoken. In Parijs verliepen de demonstraties eerst rustig, maar ook daar raakten demonstranten later in de middag slaags met de politie.

De betogers protesteren niet alleen tegen de nieuwe pensioenwet, maar ook tegen de manier waarop de president die wet erdoor drukte, namelijk door het parlement te omzeilen.

Opnieuw rellen in Franse steden tegen pensioenwet

Het hoofd van de grootste vakbond CFDT riep vandaag op tot een bemiddelingsproces om een compromis te kunnen bereiken. De regering wees die oproep onmiddellijk af.

Vorige week donderdag trokken de protesten nog ruim 1 miljoen mensen. De Franse autoriteiten maakten bekend dat er vandaag ongeveer 740.000 demonstranten in het hele land waren. In Parijs alleen waren 93.000 mensen op de been. Dat is minder dan de 119.000 actievoerders van vorige week, maar vergelijkbaar met de eerdere betogingen dit jaar.

"Ook het aantal stakers is lager dan donderdag en de regering zal ongetwijfeld hopen dat dit een teken is van actiemoeheid", zei NOS-verslaggever Mattijs Van de Wiel in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Macron wil al sinds 2017 de pensioenleeftijd verhogen. Dit zijn de belangrijkste momenten in de recente onvrede over de pensioenhervormingen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De woede richt zich niet alleen op Macron en de Franse regering. Demonstranten zijn ook boos vanwege het optreden van de politie bij eerdere betogingen. Medewerkers van de spoorwegen hebben in Parijs het spoor bezet, omdat een van hun collega's bij een vorige demonstratie zwaargewond raakte aan een oog.

Voor sommige mensen is het politieoptreden een reden om zich aan te sluiten bij de protesten. Zo zei een 27-jarige studente verpleegkunde tegen Van de Wiel dat ze vandaag voor het eerst aanhaakte bij de protesten, nadat ze het politiegeweld van een eerdere demonstratie had gezien. Ze wil de demonstranten die door de politie gewond zijn geraakt steunen. Al wil ook zij niet tot haar 64ste blijven werken als verpleegkundige. "We worden niet gehoord, omdat de politie ons in elkaar slaat", zei ze. "Maar ze kunnen ons niet tegenhouden."

  • EPA
    Demonstranten in Parijs
  • AFP
    Vakbondleden protesteren voorafgaand aan de demonstratie tegen politiegeweld
  • EPA
    Oproerpolitie tijdens een van de demonstraties
  • AFP
    Een vrouw houdt een protestbord vast met de tekst: "De politie beschermt het geld en 43.9".

Er zouden vandaag in het hele land 13.000 agenten zijn ingezet, waaronder 5500 in Parijs. Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken zei vooraf dat die inzet nodig was omdat "extreemlinkse activisten vernielingen willen aanrichten, mensen willen verwonden en agenten willen doden".

De politie heeft ook vandaag traangas en waterkanonnen ingezet bij de protesten. De acties verlopen tot nu toe rustiger dan vorige week. Wel zijn opnieuw Black Bloc-demonstranten aanwezig. Dat zijn anti-kapitalisten die regelmatig vernielingen aanrichten en de politie aanvallen. Vorige week sloegen zij winkelruiten in en vernielden talloze bushaltes.

Van de Wiel sprak de afgelopen dagen meerdere demonstranten die aangaven bang waren om actie te voeren, vanwege het politiegeweld. "Aan de andere kant is er bij de autoriteiten de angst dat de politie geprovoceerd wordt en dat er een groot ongeluk gebeurt. Bijvoorbeeld door groepjes jongeren, in het zwart gekleed en soms bewapend, die onherkenbaar opeens opduiken."

Op sociale media gaan inmiddels verschillende filmpjes rond van plekken waarop de demonstranten slaags raken met de politie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl