Brandweerlieden proberen in brand gestoken voorwerpen te blussen in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Tientallen arrestaties en 149 agenten gewond bij Frans massaprotest

Bij rellen in Franse steden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd zijn volgens de autoriteiten 172 mensen gearresteerd, van wie 77 in Parijs. Bij de massale protesten raakten 149 agenten gewond.

De vakbonden melden dat er ruim drie miljoen mensen op de been waren vandaag. Volgens de autoriteiten gaat het om meer dan een miljoen demonstranten. Het publieke leven wordt al weken ontregeld door stakingen als reactie op het pensioenplan, dat president Macron en premier Borne afgelopen week doordrukten.

Ook was er veel brandstichting. Bekijk hier de beelden van de onrust op straat in de gemeente Gonfreville-l'Orcher:

Opnieuw massaprotesten in Frankrijk: 149 agenten gewond en 172 arrestaties

In de loop van de protestdag kwamen er steeds meer meldingen van vernielingen en brandstichting. Onder meer in Parijs en Bordeaux liep de situatie uit de hand. De toegangspoort tot het stadhuis van Bordeaux werd volgens Franse media in brand gestoken.

Premier Borne noemt het geweld onacceptabel. "Demonstreren en het uiten van meningsverschillen is een recht", zegt ze op Twitter. Maar het geweld en de vernielingen "die we vandaag hebben gezien, zijn onaanvaardbaar".

De Franse vakbonden hebben een nieuwe landelijke stakingsdag aangekondigd. Wat hen betreft wordt er gestaakt op 28 maart, de dag waarop de Britse koning Charles op bezoek is in Frankrijk. Het wordt de tiende landelijke stakingsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl