Macron tijdens zijn interview over het verhogen van de pensioenleeftijd
NOS Nieuws

Macron geeft uitleg, maar Fransen blijven boos over hogere pensioenleeftijd

Het pensioenplan van de regering-Macron leidt al maanden tot woedende reacties en felle protesten. Vorige week drukten premier Borne en de Franse president de verhoging van de pensioenleeftijd door het parlement. Vandaag reageerde Macron voor het eerst op de kritiek en de verontwaardiging daarover, in een uitgebreid tv-interview.

De strekking van zijn verweer: ik verkies het landsbelang boven de populariteitsprijs. Spijt heeft Macron dan ook niet, zegt hij: "Ik leef niet van spijt, maar van wilskracht, vasthoudendheid en inzet."

Zijn regering overleefde deze week ternauwernood een motie van wantrouwen en de protesten waren niet van de lucht. Vanaf september gaat de pensioenleeftijd in Frankrijk geleidelijk omhoog van 62 naar 64 jaar.

In het parlement was daarvoor geen meerderheid. De president besloot daarom het parlement te omzeilen en de wet toch door te voeren. Dat is volgens de Franse grondwet in bepaalde gevallen toegestaan.

In het interview gaf Macron aan dat hij eigenlijk geen andere optie ziet dan het verhogen van de pensioenleeftijd. Het huidige systeem is volgens hem niet meer in balans "en hoe langer we wachten, hoe erger het wordt", zegt hij.

Alternatieven voor hervorming waren volgens Macron het verlagen van de pensioenen, het verhogen van belastingen of het land dieper in de schulden steken, allemaal onwenselijk volgens de Franse president.

De verwachting is dat de protesten voorlopig nog niet zullen verstommen. Voor morgen staat er een grote actiedag gepland. Ook zijn er in verschillende sectoren stakingen, onder andere in het openbaar vervoer en onder vuilnismannen en vrachtwagenchauffeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl