Protesten tegen verhoging pensioenleeftijd
NOS NieuwsAangepast

Macron omzeilt Assemblée en drukt pensioenwet door

De Franse president Macron heeft het parlement buitenspel gezet om de impopulaire verhoging van de pensioenleeftijd erdoor te krijgen. Als gevolg van de pensioenhervorming gaat de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar.

Macron nam zijn toevlucht tot een speciale grondwettelijke procedure omdat het allerminst vaststond dat het parlement akkoord zou gaan met de pensioenaanpassing.

Het besluit om het parlement te omzeilen werd enkele minuten voor de stemming genomen. De pensioenhervormingen hebben de laatste maanden geleid tot massale demonstraties en werkonderbrekingen in het hele land.

Franse volkslied

Eerder ontaardde de stemming over de pensioenplannen van Macron in de Assemblée Nationale in een chaos. De senaat ging er wél mee akkoord. Vandaag moest na de senaat ook de Assemblée, vergelijkbaar met de Tweede Kamer, stemmen over een aangepaste tekst.

Toen premier Borne de Assemblée binnenkwam om te vertellen dat de stemming niet zou doorgaan en dat de wet via een 'speciale procedure' was aangenomen, werd ze onthaald op boegeroep van linkse parlementariërs, die haar vervolgens het spreken beletten door het volkslied te gaan zingen.

Buiten het parlementsgebouw waren de oproerpolitie en gewapende bewakers ingezet uit vrees voor ongeregeldheden.

Kort nadat bekend was geworden dat de verhoging van de pensioenleeftijd plotseling een feit is, arriveerden de eerste betogers al op de Place de la Concorde, niet ver van het parlementsgebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl