Een senator van de rechtse partij Les Republicains tijdens het debat over het pensioenstelsel
NOS Nieuws

Senaat in Frankrijk stemt in met omstreden verhoging pensioenleeftijd

Een meerderheid van de Franse Senaat gaat akkoord met het idee om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Kort na middernacht stemden 201 senatoren in met dat voorstel van president Macron; 115 leden waren tegen.

De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is een van de meest controversiële onderdelen van plannen van de Franse regering om het pensioenstelsel te hervormen. Fransen gaan al weken de straat op om ertegen te protesteren. Ook wordt massaal gestaakt in het land, onder andere in het onderwijs en het openbaar vervoer.

Chaotisch

Vorige maand lagen de pensioenplannen al op tafel in de Franse Assemblée, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland. Daar verliepen de debatten over de wetsvoorstellen zo chaotisch dat over de meeste onderdelen niet is gestemd.

Over de verhoging van de pensioenleeftijd kwamen de Assemblée-leden niet eens te spreken. Dat had vooral te maken met de duizenden wijzigingsvoorstellen die daarover waren ingediend. In de Assembée heeft de coalitie van de regeringspartijen geen meerderheid.

Dinsdag demonstreerden opnieuw tienduizenden Fransen tegen de pensioenplannen:

Tienduizenden Fransen demonstreren tegen pensioenverhoging

De Senaat heeft nu dus wel ingestemd met een hogere pensioenleeftijd. Later vandaag praten de senatoren over de overige voorstellen van Macron om het pensioenstelsel aan te passen. Zo wil hij ook dat Fransen pas aanspraak mogen maken op een volledige pensioenuitkering als ze 43 jaar hebben gewerkt. Ook op dat plan kwam de afgelopen periode veel kritiek.

Uiterlijk zondagavond moet de Senaat hebben gestemd over het volledige pensioenpakket. Daarna moet er nog overeenstemming worden gevonden met de Assemblée. Volgende week vergadert een commissie met leden van zowel de Franse Eerste als Tweede Kamer over een compromis, schrijft de Franse krant Le Figaro.

Op de schop

President Macron liet al bij zijn aantreden als president weten dat hij het pensioenstelsel wilde hervormen. Volgens hem is dat nodig omdat de Franse bevolking vergrijst: een relatief kleine groep werkenden betaalt het volledige pensioen van een steeds groter wordende groep gepensioneerden. Dat systeem is straks onbetaalbaar, aldus Macron.

Om die reden wil hij de pensioenleeftijd trapsgewijs verhogen van 62 jaar nu naar 64 jaar in 2030. Als zijn voorstel wordt aangenomen, moeten Fransen vanaf september elk jaar drie maanden langer werken. Ook het aantal jaar dat ze moeten werken om aanspraak te maken op een volledig pensioen gaat dan omhoog, van ruim 42 naar 43 jaar.

Verder gaat er een streep door veel pensioenregels voor afzonderlijke beroepsgroepen. Wel blijven er uitzonderingen bestaan voor zware beroepen: werknemers in die sectoren kunnen straks nog steeds eerder stoppen met werken. Hetzelfde geldt voor mensen die als tiener al zijn begonnen met werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl