Het protest tegen de voorgenomen pensioenhervorming, vandaag in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Bijna miljoen Fransen op de been tegen hogere pensioenleeftijd

Bijna een miljoen Fransen zijn vandaag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd. In Parijs, Nice, Marseille, Toulouse, Nantes en andere steden waren grote protestmarsen.

De regering van Franse president Macron wil onder meer de pensioenleeftijd verhogen van 62 jaar naar 64 jaar. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de bevolking tegen een hervorming van het pensioenstelsel is. Al wekenlang zijn er protesten en stakingen in Frankrijk om dat tegen te houden. Ook vandaag liepen weer veel jongeren mee met de betogingen.

Ook in Parijs waren veel mensen op de been om te demonstreren:

Honderdduizenden Fransen demonstreren opnieuw tegen hogere pensioenleeftijd

De demonstraties verliepen op sommige plekken onrustig. Zo werden in het centrum van Parijs een auto en meerdere vuilnisbakken in brand gestoken toen de politie demonstranten met traangas wilde verspreiden. De Parijse politie meldt dat er acht mensen zijn gearresteerd voor overtredingen waaronder bezit van een vuurwapen en vandalisme.

Landelijke staking

De vakbonden riepen vandaag ook 7 maart uit tot een landelijke stakingsdag. Zij willen Frankrijk volledig platleggen als de regering niet afziet van het pensioenplan.

Ondanks het brede verzet houdt president Macron vast aan zijn voorgenomen hervormingen. Volgens hem zijn die noodzakelijk voor het overeind houden van het pensioenstelsel. Ook wijst hij erop dat werknemers in omliggende landen jaren later met pensioen gaan dan de Fransen.

Al bij zijn aantreden als president in 2017 liet Macron weten het pensioenstelsel te willen hervormen. Hij herhaalde dat nog eens toen hij werd herkozen in april 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl