Israëlische veiligheidsdiensten bij de Al-Aqsamoskee
NOS Nieuws

Voor de tweede nacht op rij onrustig in Jeruzalem, opnieuw gewonden gemeld

In Jeruzalem heeft de Israëlische politie opnieuw met geweld tientallen Palestijnen verwijderd uit de Al-Aqsamoskee. De groep had de moskee op de Tempelberg gebarricadeerd. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zijn zes mensen gewond geraakt.

Op beelden is te zien hoe de politie rubberen kogels afvuurt op de Palestijnen in de moskee:

Weer onrustig bij Al-Aqsamoskee in Jeruzalem

De Tempelberg is voor zowel joden als moslims een van de heiligste plaatsen. De Waqf, de Jordaanse organisatie die de heiligdommen op die plek beheert, zegt dat de politie ook verdovingsgranaten heeft gebruikt om de menigte uiteen te drijven. De Israëlische politie stelt dat "tientallen jongeren die de wet overtraden" chaos veroorzaakten en stenen en andere voorwerpen naar agenten gooiden. Daarom moesten de "veiligheid, wet en orde" worden hersteld.

Geweld rond de feestdagen

Gisternacht kwam het ook al tot een geweldsuitbarsting toen de Israëlische politie binnenviel in de Al-Aqsamoskee. Volgens de politie hielden "gemaskerde relschoppers" zich met onder meer vuurwerk en stenen op in de moskee. Tientallen mensen raakten gewond en er werden honderden arrestaties verricht. Vanuit de Gazastrook werd gereageerd met het afvuren van raketten richting Zuid-Israël, wat leidde tot vergeldingsaanvallen van Israël.

Op dit moment is voor moslims de vastenmaand ramadan gaande, terwijl voor joden Pesach is begonnen. Er wordt gevreesd voor verdere escalatie van het geweld.

De Europese Unie, Verenigde Staten en Canada uitten gisteren hun "diepe zorgen" over het geweld rond de Al-Aqsamoskee en riepen op escalatie rond de feestdagen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl