Israëlische politieagenten bij de Al-Aqsamoskee
NOS NieuwsAangepast

Israëlische inval in moskee op Tempelberg, 'meerdere gewonden'

Bij een inval van de Israëlische politie in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem zijn meerdere Palestijnen gewond geraakt, zegt de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan. Wat de aanleiding was voor de inval, is niet duidelijk. Volgens de Israëlische politie was de inval noodzakelijk, omdat "gemaskerde relschoppers" zich in de moskee ophielden met onder meer vuurwerk en stenen. Zij zouden zich hebben opgesloten en de toegang hebben gebarricadeerd.

Volgens de nieuwswebsite The Times of Israel zijn er bij de moskee 350 mensen aangehouden. De Israëlische politie meldt dat een agent gewond is geraakt aan zijn been. Palestijnse autoriteiten melden ruim 400 arrestanten en zeggen dat er tientallen gewonden zijn gevallen bij de gewelddadige inval van de Israëlische politie, schrijft Al Jazeera.

De Al-Aqsamoskee ligt op de Tempelberg, die zowel binnen het jodendom als de islam wordt beschouwd als de heiligste plek van Jeruzalem. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa waren tijdens de Israëlische inval, die in de nacht plaatsvond, tientallen moslims in de moskee aan het bidden vanwege de ramadan.

Joods offerritueel

Gisteren riepen Palestijnse militanten moslims op om zich in de moskee op te sluiten om te voorkomen dat een kleine groep radicale joden een geit zou offeren op de Tempelberg. Hoewel Israëlische autoriteiten dit verbieden, wil een kleine groep joodse gelovigen dit alsnog. Gisteren werd er een activist aangehouden die dit van plan zou zijn. Volgens de afspraken mogen joden in het gebied rond de moskee niet bidden of religieuze rituelen uitvoeren.

Dit zijn beelden van de inval:

Israëlische inval in moskee op Tempelberg: 'Alle ramen zijn kapot'

Na de inval zijn vanuit Gaza meerdere raketten afgevuurd in de richting van Israël, melden de Israëlische autoriteiten. In steden in het zuiden van Israël ging daarom het luchtalarm af. Volgens Palestijnse media heeft Israël in reactie op de Palestijnse raketten twee trainingskampen op de Gazastrook aangevallen.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn de afgelopen periode opnieuw opgelaaid. Zo deed het Israëlische leger in februari een grootschalige inval in de stad Nablus, naar eigen zeggen omdat zich daar drie Palestijnse terreurverdachten hadden verscholen in een gebouw. Bij de inval vielen volgens de Palestijnse autoriteiten zeker elf doden en meer dan honderd gewonden.

Omdat de islamitische vastenperiode ramadan deze maand deels samenvalt met het Joodse Pesach, wordt gevreesd voor verdere escalatie op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl