Een Israëlische soldaat houdt de wacht op de plaats van de schietpartij in Huwara
NOS Nieuws

Israël en Palestijnen maken afspraken over verminderen spanningen

Palestijnse en Israëlische functionarissen hebben bij een overleg in Egypte afspraken gemaakt over het verminderen van de spanningen. Tegelijkertijd laaide het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever vandaag opnieuw op.

In een bijeenkomst in Sharm-el-Sheikh zegden de partijen toe voorlopig geen eenzijdige stappen te zetten. Ook beloofden ze samen te werken om het "geweld te beteugelen en tegen te gaan".

Vorige maand had Israël in een bijeenkomst in Jordanië gezegd dat het vier maanden geen nieuwe nederzettingen zal aankondigen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Die belofte werd nu nogmaals bevestigd.

Aanval op Israëliërs in Huwara

De partijen benadrukten in hun gezamenlijke verklaring ook dat alles in het werk gesteld moet worden om de rust te bewaren op de heilige plaatsen van Jeruzalem. Tijdens de ramadan, die komende week begint, kwam het in eerdere jaren tot confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnen, met name rond de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. De ramadan valt dit jaar samen met het Joodse Pesach en het Christelijke Pasen.

De diplomatieke toezeggingen om de situatie te deëscaleren lijken vooralsnog weinig effect te hebben. Vandaag opende een Palestijnse schutter het vuur op een Israëlisch stel dat in een auto zat in de plaats Huwara, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De man raakte hierbij gewond.

Premier Netanyahu noemde de man een "gewonde held", om eraan toe te voegen dat daders van geweld tegen Israëliërs daarvoor de prijs zullen betalen.

Doden op de Westelijke Jordaanoever

Het incident doet denken aan een aanval in dezelfde stad vorige maand, toen een schutter van de terreurgroep Hamas twee kolonisten in een auto doodde. Kolonisten reageerden op die aanval door huizen en auto's van Palestijnen in brand te steken.

Volgens persbureau AP zijn dit jaar tot nu toe 85 Palestijnen omgekomen door het geweld op de Westelijke Jordaanoever. Zij kwamen om bij botsingen met het Israëlische leger, zoals bij invallen, of bij aanslagen. In dezelfde periode zijn veertien Israëliërs gedood, op één na allemaal burgers, bij Palestijnse aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl