Betogers gingen in Gaza-stad de straat op om te demonstreren tegen de ontmoeting
NOS NieuwsAangepast

Israël en Palestijnse Autoriteit maken afspraken over verminderen spanningen

Hoge Palestijnse en Israëlische functionarissen hebben bij een overleg in Jordanië afspraken gemaakt over het verminderen van spanningen.

Israël zei na de ontmoeting onder meer dat het de komende vier maanden geen nieuwe nederzettingen zal aankondigen op de bezette Westelijke Jordaanoever, maar het is nog onduidelijk wat dit in de praktijk precies gaat betekenen. De Palestijnse Autoriteit hervat de coördinatie van het veiligheidsbeleid met Israël.

Beide partijen willen elkaar volgend maand in de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh opnieuw spreken.

De vertegenwoordigers waren naar Jordanië gekomen om te praten over het opgelaaide geweld van vorige week. Het was een van de eerste keren in tijden dat hoge functionarissen weer met elkaar praatten.

Spanningen verminderen voor ramadan

Ook vandaag was er weer een gewelddadig incident. Een Palestijnse schutter doodde volgens Israëlische functionarissen twee Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Voor het gesprek van vandaag schoven ook delegaties uit Egypte, Jordanië en de Verenigde Staten aan. Anonieme functionarissen zeggen tegen persbureau AP dat de ontmoeting een initiatief was van de VS. De ontmoeting zou belegd zijn om de spanningen te verminderen voordat de ramadan eind maart begint.

Bij de ontmoeting waren hoge veiligheidsvertegenwoordigers aanwezig van de Palestijnse Autoriteit, die het voor het zeggen heeft in delen van de Westelijke Jordaanover. Hamas, dat het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, was er niet bij. De organisatie noemt de ontmoeting "een dolksteek in de rug van het Palestijnse volk". Na bekendmaking van de ontmoeting gingen in Gaza-stad honderden mensen de stad op om er tegen te demonstreren.

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden laaide de afgelopen weken weer op. Het Israëlische leger deed een grootschalige inval in de stad Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnse autoriteiten vielen er zeker elf doden en raakten meer dan honderd mensen gewond, van wie enkele zwaargewond.

Daarna vuurden Palestijnse militanten meerdere raketten af op het zuiden van Israël. Vanuit de internationale gemeenschap wordt gevreesd voor een escalatie van het geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl