Rookpluimen na een aanval van het Israëlische leger op Gaza-Stad
NOS NieuwsAangepast

Israël meldt raketten uit Gazastrook, kort na inval op Westoever

Het Israëlische leger zegt dat Palestijnse militanten vannacht meerdere raketten hebben afgevuurd op het zuiden van Israël, vanaf de Gazastrook. In reactie daarop heeft het leger raketten afgevuurd in de richting van Gaza.

De raketaanvallen over en weer, waarover van Palestijnse zijde nog niets is bekendgemaakt, volgen op een inval van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarbij kwamen gisteren zeker elf mensen om het leven.

Volgens het Israëlische leger zijn vanuit Gaza zes raketten afgevuurd, waarvan er vijf zijn onderschept. Het zesde projectiel zou op een open terrein terecht zijn gekomen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Vrees voor verdere escalatie

Gistermiddag viel het Israëlische leger de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever binnen, naar eigen zeggen omdat zich daar drie Palestijnse terreurverdachten hadden verscholen in een gebouw. Nadat het leger dat gebouw had omsingeld, ontstond een vuurgevecht. Ook braken rellen uit.

Na de inval gooiden Palestijnen met stenen en molotovcocktails naar het Israëlische leger:

Israëlisch leger doet een inval in Nablus, lichamen van overledenen worden weggedragen

Volgens de Palestijnse autoriteiten raakten meer dan honderd mensen gewond, van wie enkele zwaargewond. Van de elf dodelijke slachtoffers waren er zes lid van militante groeperingen. Het jongste overleden slachtoffer was 16 jaar.

Het vuurgevecht in Nablus geldt als een van de bloedigste geweldsincidenten in de bezette gebieden in ruim een jaar tijd. Gevreesd wordt voor nieuwe geweldsuitbarstingen en een verdere escalatie van het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

De Israëlische politie zei na de actie in Nablus in verhoogde staat van paraatheid te zijn gebracht.

De Palestijnse militante beweging Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft, liet weten dat het "geduld opraakt". Islamitische Jihad, een andere militante strijdgroep in het gebied, kondigde wraakacties aan. Beide groeperingen worden door de EU en Nederland beschouwd als terroristische organisaties.

Internationale zorgen

Internationaal wordt bezorgd gereageerd op de dreigende escalatie. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat hij de burgerdoden in Nablus betreurt en "diep verontrust" is over het toenemende geweld op de Westelijke Jordaanoever.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn. "Deëscalatie moet de hoogste prioriteit hebben om meer slachtoffers te voorkomen", zegt hij.

De situatie deëscaleren is echter moeilijk, zegt Midden-Oostencorrespondent Ralph Dekkers van De Telegraaf in het NOS Radio 1 Journaal, omdat Palestijnse jongeren in Nablas en Jenin "een bloedhekel hebben aan de Palestijns Autoriteit", die "meer gematigd" is. Die jongeren voelen meer voor de hardere lijn van militante strijdgroepen als Hamas en Islamitische Jihad.

"Aan de andere kant staat de ultrarechtse Israëlische regering", zegt Dekkers. De helft van de regering is volgens hem uit op uitbreiding van de Israëlische nederzettingen. Ook wil de regering illegale nederzettingen gaan legaliseren, "dus dat betekent waarschijnlijk alleen maar meer geweld in de komende dagen en weken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl