Minister Van Gennip SZW geeft toelichting op hoe het kabinet de arbeidsmarkt gaat aanpakken.
NOS Nieuws

Nieuwe contract- en zzp-regels 'begin van de oplossing'

Er wordt overwegend positief gereageerd op de plannen voor de arbeidsmarkt die minister Karien van Gennip Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag presenteerde.

Volgens Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, maken de hervormingen een einde aan contracten die het karakter hebben van "beschikbaar voor alles, maar recht op niets", zegt ze. Ook Tuur Elzinga van vakbond FNV is blij met de plannen van het kabinet.

In de plannen van Van Gennip gaat de arbeidsmarkt flink op de schop. Zo moet er meer zekerheid komen bij werknemers over hun inkomen, zelfstandigen moeten zichzelf beter kunnen beschermen en werkgevers moeten flexibeler kunnen ondernemen. De voorstellen zijn samen met werkgevers en vakbonden ontwikkeld.

Vragen over verplichte verzekering

Wel zijn er nog zorgen over bijvoorbeeld de algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, die verplicht gaat worden. Die zorgen leven bijvoorbeeld bij de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), een netwerk waar zo'n 200.000 zelfstandigen bij zijn aangesloten.

Voorzitter Cristel van de Ven: "De minister wil nu bij ziekte na een jaar gaan uitbetalen, terwijl wij pleiten voor twee. Anders wordt de premie flink duurder. Hoe korter je moet wachten, hoe duurder zo'n verzekering wordt."

De VZN heeft wel gesproken met het ministerie, maar zat bij de eindgesprekken niet aan tafel. "Het ministerie vraagt wel hoe we het zouden willen. Ze doen alleen niet wat we hebben geadviseerd."

Van de Ven krijgt vragen van leden, onder meer over de uitvoering door het UWV. Ze willen weten wat ze dan voor die hoge premie terugkrijgen. "Gelukkig wordt er ook nog gekeken naar een opt-out, een optie waarbij zelfstandigen die hun zaakjes goed op orde hebben niet hoeven mee te doen aan de verplichting."

Ook uitzendkoepel ABU ziet nog veel onduidelijkheden op het gebied van zelfstandigen. Ze roepen het kabinet op om snel met duidelijke en uitvoerbare zzp-regels te komen.

Werkgeversvereniging AWVN ziet eveneens "zorgelijke punten" als het gaat om de uitvoering van de plannen. "Dat moet bij het UWV terechtkomen, maar die organisatie heeft al veel te doen. Of ze dit aankunnen, is nog maar de vraag", zegt een woordvoerder.

"Hier mag het absoluut niet bij blijven, we moeten ook vooral naar de arbeidskrapte kijken. Onze leden zien nog steeds dezelfde krapte als een jaar geleden. Het is nog maar het begin van het oplossen van het arbeidsmarktprobleem."

ABU-directeur Jurriën Koops vindt de brief met voorstellen voor de hervorming van arbeidsmarkt een goede zaak. "Uitzendkrachten maken nu sneller aanspraak op een vast contract en er wordt op deze manier ook toegewerkt naar een gelijkwaardige beloning van uitzendkrachten en vaste krachten."

De mogelijkheid tot het verkrijgen van een vast contract en betere beloning draagt volgens hem bij aan de opstapfunctie van uitzendwerk. Er wordt nog verder gepraat over de plannen. Minister Van Gennip hoopt dat de Tweede Kamer volgend jaar haar voostellen kan behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl