NOS Voetbal

Barcelona heeft contact met Messi en droomt hardop over terugkeer

Xavi over terugkeer Messi bij Barcelona: 'Als de Last Dance van Michael Jordan'

Twee jaar na zijn geruchtmakende en emotionele afscheid bij FC Barcelona keert Lionel Messi mogelijk alweer terug. Vicevoorzitter van de club Rafael Yuste bevestigt dat de Catalanen in contact zijn met het management van de Argentijn.

Messi ging in 2021, na 21 jaar en maar liefst 34 prijzen, waaronder vier keer de Champions League, noodgedwongen weg bij Barcelona. De club kon hem door een miljardenschuld niet meer betalen. Zelfs gratis blijven bleek geen optie vanwege de reglementen in Spanje.

De 35-jarige Messi kondigde in tranen zijn vertrek aan en verhuisde naar de Franse club Paris Saint-Germain.

Lionel Messi tijdens het afscheid in 2021

Zijn contract in Parijs loopt na dit seizoen af. Tijdens een persconferentie gaf Yuste aan dat de club een rentree als optie ziet. "Ik zou het geweldig vinden als hij terugkomt. Hopelijk kunnen we hem overtuigen om terug te komen."

Barcelona-trainer Xavi, die zelf jarenlang met Messi speelde, sluit de hereniging ook niet uit. "Ik spreek hem vaak en het is ook wel iets waar we mee bezig zijn. We zien hem graag weer hier spelen. Dit is de club van zijn leven. Hij is de beste speler in de geschiedenis van de club."

Xavi vervolgt de lofzang: "Natuurlijk ben ik verliefd op Leo. De fans zijn enthousiast over een Last Dance, zoals met Michael Jordan", doelt Xavi op de Netflix-documentaire over basketbalicoon Jordan. "Het belangrijkste is dat mensen enthousiast worden en ik snap dat ze dat worden. Het hangt niet van mij af, maar meer van wat Leo wil."

Messi (links) en Xavi in 2012 als teamgenoten bij FC Barcelona

In Parijs werd Messi in zijn eerste seizoen weliswaar kampioen, maar strandde hij met de Parijzenaren in de achtste finales van de Champions League. Ook dit seizoen werd PSG in de achtste finales uitgeschakeld, terwijl juist het winnen van het miljardenbal het grote doel is van de Qatarese voorzitter Nasser Al-Khelaïfi.

Een terugkeer bij 'zijn' club zou een logische stap zijn voor Messi, gaat vicevoorzitter Yuste verder. "Ik denk dat Leo ook houdt van de club en de stad. Dit is zijn lotsbestemming."

Messi heeft bij Barcelona verschillende records op zijn naam staan. Zo is hij met 672 officiële goals de topscorer aller tijden. Ook is hij de speler met de meeste duels ooit voor de 26-voudig landskampioen van Spanje: 778.

Daarom probeert Xavi de Argentijn het laatste zetje richting Barcelona te geven: "Hij heeft alles gewonnen in het voetbal en zijn geluk hangt van hem af. Als hij terug wil komen en de wil heeft, zullen we erover praten, maar we hebben er niet veel over gesproken. Als hij terug wil komen, ben ik heel blij."

'Eerst tweehonderd miljoen besparen'

Hoe waarschijnlijk de overgang is, is onduidelijk. Afgelopen zomer wist de noodlijdende club door middel van financiële constructies een aantal topspelers te halen, onder wie de Poolse spits Robert Lewandowski. De voorzitter van de Spaanse competitie, Javier Tebas, waarschuwt dat ze dit niet nog een transferperiode kunnen herhalen.

"Dat trucje kunnen ze komende zomer niet nog een keer doen. Ze moeten of hun inkomen verhogen, of de uitgaven verlagen. Ik vermoed dat ze zo'n tweehonderd miljoen euro moeten besparen. Dat kan door bijvoorbeeld spelers te verkopen."

Ook ligt Barcelona op dit moment onder een vergrootglas vanwege een mogelijk omkopingsschandaal. Sportief gaat het een stuk beter. De club van Frenkie de Jong ligt dankzij een voorsprong van twaalf punten op aartsrivaal Real Madrid op koers voor de eerste Spaanse landstitel sinds 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl