Agenten op een quad bij de uit de hand gelopen demonstratie in Sainte-Soline
NOS NieuwsAangepast

Zwaargewonden bij demonstratie tegen aanleg waterbassin Frankrijk

Bij een demonstratie tegen de aanleg van een waterbassin bij de West-Franse plaats Sainte-Soline zijn tientallen gewonden gevallen. Aan het protest deden vele duizenden demonstranten mee. Er waren zo'n 3000 agenten ingezet.

23 politieagenten en zes betogers raakten gewond bij de confrontaties, maakte minister Darmanin van Binnenlandse Zaken bekend. Twee zwaargewonden, een politieagent en een demonstrant, zijn per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De betogers, veelal milieuactivisten, vinden dat met de aanleg van het bassin voor de landbouw voorbij wordt gegaan aan de belangen van de natuur en de burgers.

De rellen gingen zo'n twee uur door, schrijft de krant Le Monde. Daarbij werden ook politieauto's in brand gestoken. De politie zette traangas en waterkanonnen in. Agenten werden bestookt met zwaar vuurwerk en molotovcocktails.

Diverse cameraploegen en de politie zelf filmden de confrontatie in een weiland bij Sainte-Soline:

Veldslag tussen Franse politie en klimaatdemonstranten

Minister Darmanin gaf op Twitter relschoppers van "extreem-links" de schuld. "Niemand zou dit moeten tolereren. Volledige steun voor onze rechtshandhaving", schrijft hij verder. De organisatie beschuldigt de politie van onder meer het gebruik van excessief geweld en het hinderen van ambulancepersoneel.

Eerder uit de hand gelopen protest

Afgelopen oktober was er een soortgelijk protest in Sainte-Soline, dat eveneens uit de hand liep. Toen raakten meer dan zestig agenten en dertig betogers gewond.

De betogers, een coalitie van milieuactivisten, vakbondsleden en antikapitalisten, protesteerden tegen de aanleg van een enorm waterreservoir voor de landbouw.

In het departement Deux-Sèvres, tussen La Rochelle en Poitiers, worden zestien waterreservoirs aangelegd; die bij Sainte-Soline is het tweede. De bassins worden in de winter gevuld met grondwater, zodat boeren er bij droogte in de zomer uit kunnen putten.

De demonstranten vinden dat de belangen van burgers en de natuur ondergeschikt zijn gemaakt aan het belang van de boeren, die het schaarse water nodig hebben om hun (export)gewassen te beregenen. De betogers spreken van het 'inpikken van water door de agro-industrie'.

Anti-regeringsprotesten

Het protest van vandaag valt samen met grote sociale onrust in Frankrijk, waar al weken grote demonstraties worden georganiseerd tegen de regering van president Macron.

Macron passeerde vorige week het parlement bij het indienen van zijn omstreden pensioenplannen, waarbij de pensioenleeftijd in Frankrijk wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Deze week overleefde zijn regering ternauwernood een motie van wantrouwen, waardoor de pensioenplannen op tafel bleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl