61 agenten raakten gewond bij protesten in Sainte-Soline
NOS NieuwsAangepast

Protest tegen aanleg waterbassins Frankrijk loopt uit de hand

In het westen van Frankrijk zijn gisteren 61 politieagenten gewond geraakt bij een demonstratie tegen de aanleg van een waterbassin. 22 agenten raakten ernstig gewond, zegt minister van Binnenlandse Zaken Darmanin. Ook dertig demonstranten raakten gewond.

Enkele duizenden mensen deden in de plaats Sainte-Soline mee aan een demonstratie, die door de autoriteiten was verboden. Zo'n 1500 agenten en andere veiligheidstroepen waren opgetrommeld om de orde te bewaren, ook omdat een gelijksoortige demonstratie in maart flink uit de hand was gelopen.

Bij het protest waren ook honderden gemaskerde militanten aanwezig. Er kwam een confrontatie met de aanwezige ordetroepen, die volgens de autoriteiten met onder meer molotovcocktails werden bekogeld. Zes mensen werden gearresteerd.

Gewonde agenten bij demonstratie tegen waterbassin in Frankrijk

De betogers, een coalitie van milieuactivisten, vakbondsleden en antikapitalisten, protesteerden tegen de aanleg van een enorm waterreservoir voor de landbouw. In het departement Deux-Sèvres, tussen La Rochelle en Poitiers, worden er zestien aangelegd; dat bij Sainte-Soline is het tweede. De bassins worden in de winter gevuld met grondwater, zodat ze in de zomer gevuld zijn als het weinig regent.

De demonstranten vinden dat de belangen van burgers en de natuur ten onder gaan aan het belang van de boeren, die het schaarse water nodig hebben om hun (export)gewassen te beregenen. De betogers spreken van het inpikken van water door de agro-industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl