Schade aan een woning in Wirdum
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Bezwaarmakers Groningen moeten maanden langer wachten op reactie

Mensen in het Groningse aardbevingsgebied die bezwaar maken tegen een beslissing van de Nationaal Coördinator Groningen, moeten maanden langer wachten op een reactie. Dat komt onder meer door een tekort aan juristen, meldt RTV Noord.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) beslist over de preventieve versterking van woningen in het bevingsgebied. Volgens een woordvoerder hebben zo'n 200 mensen bezwaar aangetekend tegen besluiten van de NCG. Daarvan is de helft nog niet in behandeling genomen.

Driekwart van de bezwaren die binnenkomen na een besluit van de NCG gaat over het afwijzen van de noodzaak van versterking van een woning.

Bezwaren zouden binnen twaalf weken behandeld worden, maar de NCG redt dat niet. "Houd rekening met een beslistermijn van zeven maanden", schrijft de organisatie aan bewoners die bezwaar maken.

'Uitermate vervelend'

"We vinden het voor deze bewoners uitermate vervelend dat ze zo lang moeten wachten op de behandeling van hun bezwaar. We doen er daarom alles aan om onze behandeltermijn te verkorten", aldus de Nationaal Coördinator Groningen.

Volgens een woordvoerder is er een tweede verklaring voor de langere wachttijd. "We nemen meer besluiten, dat leidt ook tot een toename van bezwaren."

De NCG is voornemens om het proces te versnellen en om meer juristen aan te trekken. De Nationaal Coördinator Groningen wil in 2023 alle bezwaren afhandelen.

Reactie Vijlbrief

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) heeft in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op het nieuws dat gedupeerden maanden langer moeten wachten op de beslissingen op bezwaren. "Het is zeer ongewenst dat mensen juist kort na het verschijnen van het enquête-rapport over de Groningse gaswinning worden teleurgesteld over het trage verloop van hun bezwaar", schrijft de staatssecretaris. Volgens Vijlbrief heeft de NCG hem ervan verzekerd dat dit in de toekomst niet weer zal gebeuren.

Daarnaast zegt Vijlbrief dat hij de NCG de opdracht heeft gegeven extra juristen in te huren, waardoor de resterende bezwaren alsnog binnen de termijn van twaalf weken kunnen worden afgehandeld. Voor de bezwaren waarbij dat niet lukt, vraagt de staatssecretaris om in het voordeel van de bewoners te handelen.

De NCG gaat de bezwaarmakers uitnodigen voor een persoonlijk gesprek met meer uitleg.

Advertentie via Ster.nl