Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: mijn eerste reactie op Groningen-rapport was niet goed

Premier Rutte heeft spijt van zijn eerste, korte reactie op de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Groningen, twee weken geleden. Dat had anders gemoeten, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Hij wijt zijn verkeerde inschatting aan vermoeidheid door zijn reis naar Oekraïne.

Hij voegde daaraan toe dat de conclusies hard en pijnlijk zijn. "Mensen voelen zich in de steek gelaten. Er is heel veel misgegaan. Dat vind ik heel erg en dat trek ik mij persoonlijk aan. Er is veel werk aan de winkel." Het versnellen van het schadeherstel en de versterking van huizen is prioriteit nummer een, twee en drie, zei hij.

Rutte: 'Mijn eerste reactie op rapport over Groningen was niet goed'

Twee weken geleden reageerde Rutte een beetje kortaf en ging hij inhoudelijk niet of nauwelijks in op vragen van journalisten. Hij verwees hen naar de latere kabinetsreactie die nog op het rapport gaat komen. Daarop kreeg hij achteraf kritiek.

Belangen genegeerd

De parlementaire enquêtecommissie schreef in het eindrapport Groningers boven gas dat de belangen van de Groningers stelselmatig zijn genegeerd bij de gaswinning in hun provincie. Daarbij was geld verdienen altijd belangrijker dan veiligheid.

Na zijn reactie, ondervraagt Nieuwsuur-verslaggever Nynke de Zoeten premier Rutte:

Rutte reageert op vragen van Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl