Het dorpshuis in Leermens
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningse dorpen sneller versterkt: 'Eindelijk actie in de kern van het bevingsgebied'

De overheid gaat de versterkingsoperatie van vier dorpen in het aardbevingsgebied in Groningen versneld uitvoeren. De dorpen Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens worden in hun geheel versterkt, als dat voor de veiligheid nodig is. Daarnaast wordt eventuele schade aan de fundering van de woningen hersteld.

Dat kondigde staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw aan in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe aanpak wordt de dorpenaanpak genoemd en is een initiatief van de gemeente Eemsdelta en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Vijlbrief zegt ervan overtuigd te zijn dat deze aanpak veel problemen kan oplossen. Waar nu volgens hem nog sprake is van te weinig vooruitgang, moeilijk uitlegbare verschillen en veel onzekerheid onder de bewoners moet deze nieuwe aanpak het proces versnellen en de bewoners meer duidelijkheid bieden.

Bewoners zeggen tegen RTV Noord blij te zijn dat staatssecretaris Vijlbrief ingrijpt. "We hebben hier drie jaar geleden om gevraagd", zegt Jos Leuveld van het Actieteam Aardbevingen Garrelsweer. "Toen kon dat niet, omdat eerst de meest risicovolle huizen aan de beurt zouden komen. Nu is dat veranderd, daar zijn we heel blij mee."

Ook de voorzitter van Dorpsbelangen in Leermens is te spreken over het nieuws. "Straks hoeven we niet meer te kijken of een huis een verhoogd of licht verhoogd risico heeft. Het hele dorp wordt aangepakt. Dat vind ik heel mooi."

'Eindelijk actie in de kern van het bevingsgebied'

Marcel Vereijken, lid van het Actieteam Aardbevingen in Garrelsweer noemt het tempo van de versterking van huizen tot nu toe "bedroevend laag", maar zegt te verwachten dat het met de nieuwe aanpak sneller gaat. "Waar het normaal wel vijf jaar zou duren, is het nu hopelijk in drie jaar klaar."

Leuveld heeft er vertrouwen in dat de versterking nu sneller gaat: "Het signaal is dat er eindelijk een keer in de kern van het bevingsgebied actie wordt ondernomen. Men begint en gaat niet weg voordat het klaar is. Dat vinden we een hele goede aanpak."

In juni wordt het startsein voor de dorpenaanpak gegeven tijdens een eerste bijeenkomst in Garrelsweer. Daar zal staatssecretaris Vijlbrief ook zelf bij aanwezig zijn.

Advertentie via Ster.nl