Libische generaal: 'Vermiste vaten radioactief materiaal zijn terecht'
In het oosten van Libië zijn de vaten met uraniumconcentraat gevonden, die vanochtend als vermist werden opgegeven door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Dat heeft het hoofd van de strijdkrachten in het oosten van het verdeelde land laten weten.
Inspecteurs van de IAEA hadden eerder deze week bij een inspectie vastgesteld dat er zo'n 2,5 ton uraniumconcentraat was verdwenen uit een opslagplaats. Het radioactieve materiaal ligt opgeslagen in een gebied dat niet door de wettige regering wordt gecontroleerd.
IAEA-baas Rafael Grossi schreef in een vertrouwelijke verklaring, die persbureau Reuters heeft ingezien, dat de inspectie eigenlijk vorig jaar al had moeten gebeuren. Doordat het niet veilig was in de regio werd die uitgesteld.
De Libische generaal die zegt dat de vaten terecht zijn, meldt dat ze gevonden zijn op nauwelijks 5 kilometer van de opslagplaats waar de IAEA-inspecteurs zijn geweest. Die locatie ligt dicht bij de grens met Tsjaad. Of het werkelijk gaat om de vermiste vaten, is onduidelijk.
Kernwapens onder Kadhafi
Uraniumconcentraat kan worden verrijkt om vervolgens gebruikt te worden in een kerncentrale, maar ook voor een kernwapen. Onder het bewind van dictator Kadhafi probeerde Libië kernwapens te ontwikkelen. Tien jaar geleden, nadat Kadhafi was verdreven, werd dat nucleaire programma stilgelegd.
Sinds het vertrek van Kadhafi woedt in Libië een machtsstrijd tussen twee kampen die elk een eigen regering hebben. Een daarvan is gevestigd in Tripoli en wordt geleid door de internationaal erkende premier Abdul Hamid Dbeibah. De andere regering, onder leiding van Fati Bashaga, opereert vanuit het oosten van het land.
Geen verkiezingen
Vorige zomer vielen nog tientallen doden bij beschietingen tussen rivaliserende milities in de hoofdstad Tripoli. Ook drongen die zomer demonstranten het parlementsgebouw van Libië in de oostelijke stad Tobruk binnen. De betogers waren woedend over de politieke impasse, de corruptie en de slechte leefomstandigheden.
Eigenlijk stonden twee jaar geleden presidentsverkiezingen in Libië gepland, maar die gingen toen op het laatste moment niet door. Volgens het hoofd van de parlementscommissie konden de verkiezingen niet doorgaan op basis van technische, veiligheids- en gerechtelijke rapporten. Er zijn nog geen nieuwe verkiezingen gehouden.