NOS Wielrennen

Na onverwachte rustdag deelt Pogacar tweede tik uit aan Vingegaard in Parijs-Nice

Pogacar klopt Gaudu en Vingegaard bij aankomst bergop in Parijs-Nice

De voorlaatste rit in Parijs-Nice is uitgedraaid op een nieuwe strijd tussen Tour de France-favorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. De Fransman David Gaudu mengde zich in de strijd, maar moest achter de winnende Pogacar genoegen nemen met de tweede plaats.

De Sloveen Pogacar kwam in de gele leiderstrui als eerste over de finish en verstevigde zo zijn leiding in het klassement met enkele seconden.

Nieuwe mentale tik

Maar belangrijker nog: de kopman van UAE Emirates deelde op de 15 kilometer lange slotklim een nieuwe mentale tik uit aan Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma kon zijn concurrent met moeite volgen tot aan de sprint, waar hij derde werd.

"Het was de hele dag vol gas", pufte Pogacar na bij de finish. "De verschillen zijn nog klein, morgen wordt een zware laatste dag. Misschien wel de zwaarste etappe van allemaal."

Woensdag won Pogacar al de vierde etappe van Parijs-Nice, waarin hij en Vingegaard elkaar voor het eerst dit jaar treffen. De renners kregen vrijdag een onverwachte rustdag. Wegens de harde wind werd de zesde etappe geannuleerd.

Vandaag waren de weersomstandigheden een stuk aangenamer in de 'koers naar de zon'. Een kopgroep van achttien renners, met Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, begon met een voorsprong van anderhalve minuut aan slotklim Col de la Couillole. De leden van de kopgroep werden één voor één opgeraapt en op 12 kilometer van de meet moest ook Eenkhoorn eraan geloven.

Driestrijd

Het uitgedunde peloton, met de knechten van Vingegaard op kop, slokte 3 kilometer verderop de laatste vluchters op. Daarna ontstond een driestrijd tussen de Tour-winnaars van 2020 en 2021 (Pogacar), die van 2022 (Vingegaard) en Gaudu als onverwachte gast.

Met nog 5,5 kilometer te gaan besloot Pogacar te versnellen uit de groep favorieten, die nog uit zo'n vijftien renners bestond. De Sloveen pakte een gaatje, dat met veel moeite werd dichtgereden door Vingegaard en Gaudu.

Even later versnelde de Fransman en kon alleen Pogacar volgen. Vingegaard koos voor zijn eigen tempo en wist bij het ingaan van de slotkilometer weer aan te sluiten.

De drie renners, die de eerste drie plekken in het algemeen klassement bezetten, gingen sprinten om de dagwinst. Vingegaard ging als eerste aan maar bleek de kortste adem te hebben. Pogacar en Gaudu gingen er overheen en pakten enkele seconden tijdswinst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl