NOS Wielrennen

Kooij maakt indruk en spurt naar ritzege in Parijs-Nice

Kooij toont klasse in Parijs-Nice en spurt naar ritzege

Olav Kooij heeft op imponerende wijze de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De pas 21-jarige Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma was in de overgangsrit van 212,4 kilometer naar Saint-Paul-Trois-Châteaux veruit de snelste van het peloton.

Voor Kooij was het zijn tweede zege in de UCI World Tour, na zijn winst vorig jaar in de openingsetappe van de Ronde van Polen.

Het peloton deed het een dag na de door Tadej Pogacar gewonnen bergrit van woensdag rustig aan.

De Deen Jonas Gregaard maakte daar dankbaar gebruik van. Hij trok samen met de Fransman Sandy Dujardin ten aanval en verzamelde onderweg een hoop punten in de strijd om het bergklassement.

Opgeslokt

Met nog ruim 80 kilometer voor de boeg waren beide renners alweer opgeslokt door het peloton.

In de sprint was Kooij, die zijn eerste zege van het seizoen boekte, na knap voorbereidend werk van ploeggenoot Edoardo Affini een klasse apart.

Kooij was eerder in de tweede etappe van de Franse rittenkoers als tweede geëindigd achter de Deen Mads Pedersen. Dit keer bleef hij de renner van Trek-Segafredo een fietslengte voor. De Belg Tim Merlier spurtte naar de derde plaats.

Kooij is de sterkste in de sprint

De 21-jarige Nederlander reageerde na afloop verheugd op zijn sprintsucces. "Ik heb vorig jaar wel aardig wat wedstrijden gewonnen, maar dit is wel de mooiste", zei hij.

"Ik maakte de goede keuze om de rotonde vlak voor het laatste stuk naar de finish linksom te nemen. Ik kwam daardoor goed in positie en kon vanuit het wiel van Pedersen mijn aanval plaatsen. Tweede worden is ook niet verkeerd, maar het zijn de overwinningen die tellen."

Kooij gaat zich de resterende drie etappes inspannen voor kopman Jonas Vingegaard, die derde staat in het algemeen klassement. De Tourwinnaar van vorig jaar heeft 46 seconden achterstand op Pogacar. De Fransman David Gaudu staat tweede op zes tellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl