NOS Wielrennen

Pogacar geeft Vingegaard flinke draai om de oren na titanenstrijd in Parijs-Nice

Pogacar deelt tik uit aan Vingegaard in spectaculaire etappe Parijs-Nice

Tadej Pogacar heeft in de vierde etappe van Parijs-Nice een stevige tik uitgedeeld aan zijn rivaal Jonas Vingegaard. In een etappe met waaiers, verrassingsaanvallen en een duel der titanen op de slotklim klopte Pogacar de Fransman David Gaudu in een sprint-à-deux.

Vingegaard - samen met Pogacar favoriet voor het winnen van de Tour de France deze zomer - ging de strijd wel aan, maar boog vlak onder de top het hoofd en werd pas zesde op 43 seconden. Pogacar is ook de nieuwe leider.

"Ik was verbaasd dat Vingegaard kraakte, want toen hij aanviel dacht ik dat hij superbenen had", aldus Pogacar. "Het was niet mijn bedoeling om het geel te pakken, maar je zegt nooit nee tegen een gele trui."

Pogacar verbaasd dat Vingegaard kraakte: 'Dacht dat hij zich supergoed voelde'

In de vierde etappe kregen de klassementsrenners voor het eerst serieus klimwerk voorgeschoteld met de aankomst op La Loge des Gardes, een beklimming van zeven kilometer tegen een gemiddelde van zeven procent.

De rit begon echter 164,7 kilometer eerder in Saint-Amand-Montrond. Wielerliefhebbers denken bij die stad in het hart van Frankrijk wellicht aan de befaamde waaierrit in de Tour de France van 2013, de Tour van Bau en Lau. Mark Cavendish won die dag de sprint van een select groepje met daarin ook Mollema en Ten Dam.

De renners van nu hadden dus gewaarschuwd moeten zijn, maar toch viel het ook nu in waaiers uiteen toen UAE Team Emirates, de ploeg van Pogacar, op de pedalen ging staan. Aanvankelijk leek Vingegaard verrast te worden, maar al snel meldde ook de Deen van Jumbo-Visma zich in de voorste groep.

En even later schoven de vijf verschillende waaiers weer in elkaar tot een bijna compleet peloton.

Tadej Pogacar, klassementsleider Magnus Cort Nielsen en Jonas Vingegaard samen in de voorste waaier in Parijs-Nice.

Bijna compleet, want ruim vier minuten voor dat peloton reed een kopgroep van zeven met Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn als grote aanjager.

Ook Hugo Houle (vorig jaar nog de emotionele winnaar van een rit in de Tour), Larry Warbasse, Lilian Calmejane, Maurice Ballerstedt en de Noorse ploeggenoten Jonas Gregaard en Anders Skaarseth maakten deel uit van die kopgroep.

Eenkhoorn was niet blij met de samenwerking in de kopgroep, probeerde het een paar keer alleen, maar liet zich uiteindelijk toch terugzakken.

Pascal Eenkhoorn rijdt weg uit de kopgroep in de vierde etappe van Parijs-Nice.

Calmejane en Skaarseth gaven zich niet zo snel gewonnen al was dat tegen beter weten in. Op 15 kilometer voor de streep lag namelijk nog een tussensprint en zoals deze hele week had Pogacar zijn zinnen op de bonificatieseconden gezet.

Spektakel om de bonificaties

Bijna was het beulswerk van knechten Mikkel Bjerg en Tim Wellens vergeefs, want Calmejane en Skaarseth hadden op 300 meter van die tussensprint nog altijd een kleine voorsprong. Michael Matthews wist na een machtige sprint nog net de zes seconden weg te grissen voor de neus van Skaarseth.

Pogacar pakte de overgebleven twee seconden en leek met zijn trainingsmaat Matthews de aanval door te zetten. Vingegaard zelf zag het gevaar en reed het gaatje dicht.

Michael Matthews achterhaalt vroege vluchter Anders Skaarseth op de streep van de tussensprint, Tadej Pogacar grist nog twee seconden mee.

In gestrekte draf ging het vervolgens naar de voet van de slotklim naar La Loge des Gardes. In de eerste kilometers van die klim lag het stijgingspercentage tegen de negen procent en dat zorgde meteen voor een stevige selectie.

Felix Großschartner hield het tempo hoog voor Pogacar en dat kostte leider Cort en zijn kopman Neilson Powless al snel de kop. Op ruim vier kilometer gooide Vingegaard de knuppel in het hoenderhok en zag hij dat alleen zijn rivaal Pogacar kon volgen.

 • NOS
  Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar met zijn tweeën op de klim naar La Loge des Gardes.
 • NOS
  Even later rijdt Tadej Pogacar naar David Gaudu toe, Jonas Vingegaard redt het niet.
 • NOS
  Tadej Pogacar komt als winnaar boven in de vierde etappe van Parijs-Nice.
 • NOS
  De veer van Jonas Vingegaard is gebroken en hij komt slechts als zesde op 0.44 van Pogacar boven.

De Sloveen pokerde en liet het werk over aan de Deen en daardoor keerden de achtervolgers snel terug. David Gaudu was de volgende aanvaller, kreeg een seconde of vijftien tot Pogacar het genoeg vond.

Vingegaard breekt

De kopman van UAE reed in een ruk naar de Fransman. Vingegaard probeerde wel te volgen, maar kreeg het gat niet dicht en moest het hoofd buigen. In de achtergrond kreeg hij nog wel hulp van Gino Mäder (Bahrain), maar in de laatste honderden meters moest hij ook de Zwitser nog laten gaan.

Pogacar deelde op zijn beurt geen cadeautjes uit aan Gaudu, sprintte zelf naar de zege (en tien extra bonificatieseconden) en lijkt Vingegaard nu al op een beslissende achterstand te hebben gezet.

In het algemeen klassement heeft Pogacar een voorsprong van 10 seconden op Gaudu. Vingegaard is derde op 44 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl