NOS Wielrennen

Experiment of niet: Jumbo-Visma gewoon de snelste in ploegentijdrit, Cort in het geel

Jumbo-Visma snelste in ploegentijdrit Parijs-Nice, geel voor Cort

Jumbo-Visma heeft dinsdagmiddag de experimentele ploegentijdrit in Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De gele trein kwam met drie man aan de finish, onder wie kopman Jonas Vingegaard, en bleef EF Education één seconde voor.

Magnus Cort Nielsen, die met een indrukwekkende sprint EF bijna de zege bezorgde, is de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

Experiment

Met veel belangstelling werd uitgekeken naar de ploegentijdrit in Parijs-Nice. Voor het eerst in decennia had de organisatie namelijk bedacht dat niet, zoals gebruikelijk, de tijd van de vierde renner per ploeg leidend zou zijn, maar dat elke individuele tijd apart zou worden opgenomen.

  • AFP
    Tadej Pogacar onderweg in de ploegentijdrit van Parijs-Nice.
  • AFP
    De ploeg van Ef Education in Parijs-Nice

In het verre verleden werd die opzet weleens gebruikt als de weg serieus omhoog liep, maar dit keer was het parcours van 32,2 kilometer met start en finish in Dampierre-en-Burly vrijwel vlak.

Daarom zagen we de ploegen zo'n 30 kilometer lang in het klassieke patroon, maar in de laatste kilometers werden heuse lead-outs gedaan en sprints getrokken door de renners met klassementsambities.

Tadej Pogacar, bijvoorbeeld, stormde in zijn eentje op de eindstreep af, maar gaf uiteindelijk toch 23 seconden toe op zijn rivaal Vingegaard. Omdat Pogacar dankzij bonificaties in de twee eerdere etappes twaalf tellen voorsprong had, is zijn achterstand op de Deen beperkt gebleven.

Vingegaard had met tijdritkanonnen als Rohan Dennis, Tobias Foss en Edoardo Affini enorme motoren tot zijn beschikking. Toen zij waren uitgeraasd bleven Vingegaard, Jan Tratnik en Nathan Van Hooydonck over en samen bleken ze vier seconden sneller dan de toptijd van Jayco-AlUla.

EF Education strandt weer op een seconde

Jumbo-Visma voelde zich al zeker van de winst, maar EF Education gooide nog bijna roet in het eten.

De felroze formatie, eerder dit seizoen op een seconde geklopt in de ploegentijdrit van de UAE Tour, kwam nog heel dicht in de buurt dankzij de ontketende Cort, maar opnieuw was een seconde het verschil.

Cort nam wel de leiderstrui over van zijn landgenoot Mads Pedersen. Van Hooydonck is tweede op één seconde.

Vingegaard tevreden met winst ploegentijdrit: 'Niet vaak op getraind'

"Het is ongelofelijk om zo veel sterke jongens bij me te hebben zei Vingegaard na de zege. "Het was een goede dag voor ons. We gingen heel hard en het ging heel gemakkelijk voor ons" De nieuwe opzet veranderde niet veel volgens de Deen. "Je hoeft geen renners over te houden op het einde. Maar je moet het team nog altijd zo lang mogelijk bij elkaar houden. Alleen voor de laatste 500 meter was het anders."

De Deen benadrukte dat het een belangrijke dag was om tijd te pakken op concurrenten. "Uiteindelijk hopen we nog meer tijd te pakken, maar we zijn blij met het resultaat. 11 seconden is niet veel, ik denk dat we het moeten uitvechten in de bergen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl