NOS Wielrennen

Dubbelslag voor sprinter Pedersen in Parijs-Nice: ritzege en leiderstrui

Dubbelslag voor sprinter Pedersen in Parijs-Nice: ritzege en leiderstrui

Mads Pedersen heeft een dubbelslag geslagen in de tweede etappe van Parijs-Nice. Na ruim 169 kilometer koers was de Deen in de sprint nipt sneller dan de Nederlander Olav Kooij en met zijn zege nam hij ook de leiderstrui over van de Belg Tim Merlier.

De vlucht van de dag kwam op naam van de volhardende Jonas Gregaard. In de eerste etappe was de 26-jarige Deen ook al een van de vluchters, toen samen met Paul Ourselin. Die poging slaagde niet en dus besloot Gregaard het in de tweede etappe opnieuw te proberen.

Hij kreeg de ruimte van het peloton, maar geen enkele andere renner wilde Gregaard gezelschap houden. De renner van Uno-X moest het dit keer dus in zijn eentje doen.

Het peloton liet Gregaard ruim vier minuten wegrijden en vond het toen genoeg geweest. Het tempo werd opgeschroefd en het gat slonk rap. De tempoversnelling zorgde zelfs even voor een breuk midden in de grote groep.

Toen het peloton doorkreeg dat het verschil met de eenzame koploper wel erg snel kleiner werd, daalde het tempo weer wat. Ondertussen vond Gregaard het echter ook wel mooi geweest en liet hij zich met nog ruim vijftig kilometer te gaan terugzakken.

In de resterende kilometers werd er geen enkele demarragepoging meer gedaan. Een massasprint in de straten van Fontainebleau was dus onvermijdelijk. De Jumbo-Visma-ploeg zette Kooij prima af, maar de 21-jarige sprinter kwam net tekort voor de ritzege.

Ook de Nederlanders Marijn van den Berg en Cees Bol stonden bij de toptien van de daguitslag, met respectievelijk een zevende en achtste plaats.

Vingegaard vs. Pogacar

De 'Koers naar de Zon' duurt nog tot en met zondag. In etappe 4, die woensdag gereden wordt, gaat er voor het eerst serieus geklommen worden. Met Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar in het peloton, lijkt het te gaan uitdraaien op een strijd tussen de winnaar en de nummer twee van de afgelopen Tour de France.

Pogacar heeft in het algemeen klassement al een klein voordeel ten opzichte van Vingegaard. De 24-jarige Sloveen pakte bonificatieseconden bij de tussensprint, die Vingegaard aan zich voorbij liet gaan, en staat tweede achter Pedersen.

Primoz Roglic zette de vorige editie van Parijs-Nice op zijn naam, maar koos dit seizoen voor de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl