NOS Wielrennen

Pidcock wint Strade Bianche bij de mannen na mooie solo met spannende ontknoping

Pidcock soleert naar zege in Strade Bianche

Tom Pidcock heeft de zeventiende editie van de Strade Bianche van de mannen op zijn naam geschreven. De Britse Ineos-renner kwam na 184 kilometer, deels over de roemruchte witte grindwegen, alleen over de finish in Siena. Favoriet Mathieu van der Poel, de winnaar in 2021, kon zich niet mengen in de strijd om de zege en werd vijftiende.

Aanvankelijk was het voor de televisiekijker vooral genieten van de mooie plaatjes. De Noor Sven Erik Bystrøm, de Italiaan Alessandro De Marchi en de Spanjaard Iván Romeo vormden een kopgroep en daarachter controleerden Jumbo-Visma, Ineos en Intermarché het peloton.

Op 51 kilometer van de streep begon de strook waarop de nu afwezige Tadej Pogacar vorig jaar de koers naar zijn hand zette. Dit keer was het Alberto Bettiol die het bal vanuit de favorietengroep opende en Andrea Bagioli en Pidcock dansten mee.

Pidcock gaat ervandoor

In de eerste de beste afdaling liet de Brit echter zijn klasse zien en reed hij in zijn eentje verder.

Even later stoof Pidcock ook de vroege vluchters rap voorbij, terwijl daarachter het kaf van het koren werd gescheiden. Bettiol viel, Tim Wellens had pech en topfavoriet en oud-winnaar Van der Poel bleek niet goed genoeg.

Het was niet de dag van Mathieu van der Poel in Strade Bianche

Er ontstond een sterke achtervolgende groep met Jumbo-mannen Tiesj Benoot en Attila Valter en Matej Mohoric, Valentin Madouas, Rui Costa en Quin Simmons.

Zenuwslopend steekspel

Tijdens een zenuwslopend steekspel kwamen zij tot op zes seconden van koploper Pidcock, maar de samenwerking van de groep liet erg te wensen over. Ook tussen ploeggenoten Benoot en Valter.

Thomas Pidcock onderweg in Strade Bianche

Langzaam maar zeker liep Pidcock weer weg van de anderen en in zijn eentje kwam hij na de beklimming van de steile Via Santa Caterina aan op het Piazza del Campo in Siena.

Op 20 seconden was Madouas de eerste verliezer. Benoot kwam als derde over de finish.

Van der Poel: zeker niet slecht

Van der Poel was na afloop niet ontevreden over zijn prestatie in zijn eerste echte koers van het jaar: "Het was zeker niet slecht, maar ook niet heel goed."

Van der Poel na Strade Bianche: 'Het was zeker niet slecht maar ook niet heel goed'

"Ik kwam vrij goed de lastigste strook over, maar was gewoon niet goed genoeg om met de beslissende aanval mee te zijn", aldus Van der Poel.

"Zo'n koers winnen als eerste koers, dat is gewoon heel moeilijk. Ik heb nog een beetje koershardheid nodig, en dat is vandaag wel gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl