Primoz Roglic voor de start van de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico.
NOS Wielrennen

Tweede zege op rij voor Roglic na merkwaardige slotklim, complimenten voor Kelderman

Primoz Roglic heeft na de vierde ook de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma werd op de weliswaar ingekorte, maar nog altijd pittige slotklim uit de wind gehouden door Wilco Kelderman. Met zijn vinnige eindschot klopte Roglic Giulio Ciccone en Tao Geoghegan Hart op de streep.

Klassementsleider Lennard Kämna hield knap stand en werd vijfde, maar moest zijn leiderstrui vanwege de bonificaties op de streep toch aan Roglic laten.

Harde wind bepaalt de koers

Terwijl het winterse weer een streep zette door koersen in Parijs-Nice en Drenthe, ging de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico van Morro d'Oro naar Sassotetto (165,6 kilometer) gewoon door. Hoewel, ook in Le Marche moest rekening gehouden worden met het weer.

Vanwege de harde rukwinden werd de slotklim met 2,4 kilometer ingekort, maar met ruim tien kilometer à 8 procent mocht die klim er nog steeds zijn. Lennard Kämna begon voor het eerst in zijn loopbaan in een leiderstrui, vastbesloten om die ook te verdedigen.

Wout van Aert babbelt met Enric Mas in de neutralisatie van de vijfde etappe.

Wout van Aert, die donderdag in de finale ten val kwam en Tom Pidcock in zijn val meesleurde, was er ondanks een gehavend achterwerk gewoon bij. De schaafwonden hadden hem niet echt gestoord in zijn nachtrust, wel het lawaai in het hotel.

Dat deed denken aan wat Mathieu van der Poel overkwam in het Australische Wollongong. De drie matadoren hielden vandaag hun kruit droog in afwachting van de 'tappa dei muri', een rit met veel steile klimmetjes, van zaterdag.

Vier renners bleef de beproeving vandaag sowieso bespaard. Nacer Bouhanni (Arkéa), Julien Simon (Total) en de zieke Julius van den Berg en Jonathan Caicedo (EF) stapten niet eens op.

Zeven koplopers

Na ruim tien kilometer ontstond de vlucht van de dag, met een paar interessante namen. Zdenek Stybar (Jayco-AlUla), Davide Ballerini (Soudal-QuickStep), Florian Stork (DSM), Anthony Perez (Cofidis), Erik Fetter (Eolo-Kometa) en Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic).

Ook de Amerikaan Quinn Simmons (Trek-Segafredo) zat in de kopgroep, maar hij liet zich al snel terugzakken.

De ploeggenoten van Lennard Kämna (blauwe leiderstrui) houden het tempo hoog in de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico.

De koplopers kregen maximaal een minuut of drie van het peloton, waar Bora-hansgrohe (de ploeg van Kämna) het werk deed. Toen het echte klimwerk opdoemde op 30 kilometer van de streep nam Ineos het over en zat ook voor de laatste overlevers - Perez, Stork en Ballerini - de rit erop.

Mede door de straffe tegenwind bleven aanvallen uit, maar na een tempoversnelling van Movistar lieten Van Aert en even later ook Dylan van Baarle het peloton gaan. Van der Poel klampte wel aan tot halverwege de slotklim.

Weggeblazen

Vlieggewichten op de fiets dreigden in aanloop naar de slotklim van de weg geblazen te worden, zoals de Fransman Rémy Rochas tot twee keer toe overkwam.

Rémy Rochas wordt bijna in de berm geblazen in de slotfase van de vijfde etappe in de Tirreno.

Door de harde tegenwind op de slotklim bleef een man of dertig lang bij elkaar. Achterin de groep had Julian Alaphilippe zelfs nog puf om te babbelen met Attila Valter, tot de sturen van de twee in elkaar haakten en de Fransman net met de schrik vrij kwam.

Op vijf kilometer van de top nam UAE het heft in handen voor kopman Adam Yates, waardoor de groep op een lint werd getrokken, maar niet brak. Damiano Caruso, de nummer twee van de Giro van 2021, sloeg wel een gaatje.

Daarachter was het hollen en stilstaan: niemand wilde lang in de wind rijden en dus bleef de Siciliaan lang twintig meter voor zijn achtervolgers rijden. Kämna handhaafde zich voortdurend bij de eersten van die groep, net als Wilco Kelderman die het op een sprint wilde laten uitkomen met Roglic.

Kelderman brengt Roglic terug

Tussen de besneeuwde wanden van de klim leek Caruso op weg naar de zege, tot Mas in de tegenaanval ging en in een mum van tijd de kloof dichtte. De Spanjaard kreeg Ciccone (Trek), Carthy (EF) en Landa (Bahrain) met zich mee.

Op 200 meter van de streep bracht Kelderman de groep alsnog terug, waarop Roglic voor de zege kon sprinten. De Sloveen maakte het af en is ook de nieuwe leider. Kämna volgt op vier seconden, Kelderman (vijfde) is nu de beste Nederlander op 19 seconden van zijn ploeggenoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl