NOS Wielrennen

Jumbo-Visma zorgt voor waaiers in Tirreno, maar Van der Poel helpt Philipsen aan zege

Dankzij een voortreffelijke lead-out van Mathieu van der Poel heeft Jasper Philipsen de derde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Belgische sprinter bezorgde Alpecin-Deceuninck daarmee de eerste overwinning van het seizoen.

"Mathieu was ongelooflijk vandaag", was het eerste dat Philipsen zei na de finish. Gisteren werd de Belg nog tweede achter Fabio Jakobsen, in een eveneens door Van der Poel aangetrokken sprint.

De 216 kilometer lange etappe van vandaag leek op voorhand een kolfje naar de hand van de sprinters. Maar het scheelde weinig of de massasprint was er helemaal niet gekomen. Jumbo-Visma zorgde in de vlakke slotfase namelijk voor vuurwerk en trok het peloton in waaiers.

Filippo Ganna zat steeds van voren. De Italiaan van Ineos-Grenadiers behoudt zijn leiderstrui.

Broers Bais gaan voor bergtrui

Al vroeg in de rit ontstond een kopgroep van vier Italiaanse renners, die hun zinnen op de bergtrui hadden gezet. Stefano Gandin droeg dat tricot, maar hij werd al snel gelost door Davide en Mattia Bais. De twee broers, rijdend voor de procontinentale ploeg EOLO-Kometa, raapten de meeste bergpunten op. Davide, de jongste van de twee, nam daardoor de bergtrui over.

Nadat de buit binnen was, werden de twee broers op 70 kilometer van de meet alweer ingelopen door het peloton. Dat peddelde vervolgens kalm door richting finishplaats Follonica, waar de onvermijdelijke massasprint wachtte.

Waaiers

In de laatste 15 kilometer werd het tempo plots flink opgeschroefd, door de voltallige ploeg van Jumbo-Visma. Het peloton brak in diverse waaiers uiteen, met vijf renners (Roglic, Van Aert, Van Baarle, Kelderman en Benoot) van de Nederlandse ploeg in de kleine voorste groep.

Met nog 5 kilometer te gaan maakte onder anderen Van der Poel de oversteek vanuit het peloton naar de kopgroep. Kort daarna vond een complete samensmelting plaats.

Filippo Ganna behoudt de blauwe leiderstrui

Jakobsen zat in de groep die als laatste aansluiting vond. Hij hoopte na zijn zege van gisteren op een nieuwe kans, maar zat te ver van achteren om voor de overwinning te kunnen sprinten.

Van der Poel reed tot een kleine honderd meter van de streep keihard op kop en zette Philipsen perfect af. De Vlaming kon het werk van zijn kopman eenvoudig afmaken. Jakobsen werd uiteindelijk negende, Dylan Groenewegen was op de achtste plek de beste Nederlander in de daguitslag.

De Tirreno-Adriatico duurt nog tot zondag. Op vrijdag en zaterdag staan de zwaarste ritten op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl