NOS Wielrennen

Jakobsen dient critici van repliek en klopt Philipsen in machtsprint Tirreno-Adriatico

Jakobsen eist met machtige sprint etappezege op in Tirreno-Adriatico

Vlak Fabio Jakobsen niet uit. Zoveel werd duidelijk in de tweede etappe van Tirreno-Adriatico, waarin hij met een machtige sprint de zege voor zich opeiste. Jakobsen beantwoordde een aanval van Fernando Gaviria en was te sterk voor Jasper Philipsen.

Het is pas de tweede zege dit seizoen voor de Nederlander en zijn eerste in de WorldTour.

De zege van Jakobsen was nodig ook voor de hiërarchie binnen zijn ploeg. Vooralsnog is Jakobsen de aangewezen man voor de Tour de France, maar dit voorjaar legt hij het in resultaten af tegen zijn ploeggenoot Tim Merlier.

In de etappe van 210 kilometer van Camaiore naar Follonica vormden twee beklimmingen halverwege de voornaamste obstakels. Met nog 60 kilometer tot aan de finish was duidelijk dat vier vluchters van bescheiden status het niet tot het einde zouden volhouden.

Van der Poel roert zich

In de straten van Follonica werd de sprint aangetrokken door niemand minder dan Mathieu van der Poel voor zijn sprinter Philipsen. Toen Van der Poel van kop af ging, zette Gaviria zijn sprint al in.

Die inspanning kon hij echter niet volhouden en hij werd makkelijk gepasseerd door Jakobsen en Philipsen. De Nederlander drukte zijn wiel vervolgens als eerste over de streep.

Maandag flirtte Jakobsen in de openingstijdrit nog met de tijdslimiet. Was hij 22 tellen langzamer geweest, dan had de Europees kampioen naar huis gekund voordat hij zijn sprintersbenen had kunnen ontplooien.

Voor Attilio Viviani, broer van de sprinter van Ineos, was de jury meedogenloos. De Italiaan was ruim anderhalve minuut te langzaam en mocht niet meer van start.

Ganna behoudt leiderstrui

Filippo Ganna, de winnaar van de tijdrit van maandag, blijft leider in het algemeen klassement met een riante voorsprong van 28 seconden op Lennard Kämna. Thymen Arensman (vijfde) is op 39 seconden de beste Nederlander.

Wout van Aert reed de tijdrit van maandag niet voluit en ook nu liet hij zich op twee kilometer van de finish rustig uitzakken uit het peloton. De Belg, die samen met Van der Poel twee jaar geleden Tirreno-Adriatico op zijn kop zette, heeft zijn zinnen gezet op de uitdagende etappes later deze week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl