NOS Sport

Van Gerwen klopt Smith in finale en boekt derde Premier League-zege op rij

Michael van Gerwen heeft in de zesde speelronde van de Premier League voor de derde week op rij de dagzege gepakt. In Liverpool versloeg hij in de finale Michael Smith met 6-4. De wedstrijden in de rondes ervoor verliepen moeiteloos voor de Brabander.

In de kwartfinale tegen Jonny Clayton zette Van Gerwen meteen de toon. De drievoudig wereldkampioen uit Vlijmen hield z'n eigen legs, gooide vijf 180'ers en liep uit naar een 5-2 voorsprong.

De eerste drie matchdarts liet hij nog onbenut, maar na een gemiste uitgooi-kans van Clayton sleepte 'Mighty Mike' de wedstrijd alsnog binnen.

In de halve finales was Peter Wright de tegenstander. De tweevoudig wereldkampioen uit Schotland, die tot vanavond nog nul punten had verzameld, had met moeite en wat geluk van Gerwyn Price gewonnen (6-5).

Wright begon niet slecht tegen Van Gerwen en met een gemiddelde van 97 tot 98 waren beiden aan elkaar gewaagd.

Acht matchdarts

Toch liep Wright een grote achterstand op: van 1-2 naar 1-5. Het werd nog wel een spannende eindfase waarin Van Gerwen zichzelf dwarszat door te blijven steken op 12 en met zeven gemiste matchdarts er maar geen einde aan wist te breien. Ook Wright was niet scherp en de Schot miste keer op keer op de dubbel twintig.

Zo werd het 6-1 en stond Van Gerwen voor de derde week op rij in de finale.

Daarin stond hij dus tegen Smith, de nieuwe nummer één van de wereld; de Nederlander blijft de nummer drie.

Vuurwerk in finale

Al vanaf de eerste pijl was duidelijk dat beide darters het elkaar erg moeilijk zouden maken. De eerste set ging naar de beginnende Smith, maar die miste in zijn tweede eigen leg tot driemaal toe op dubbel-15. Van Gerwen profiteerde dankbaar en had de eerste break van de wedstrijd te pakken.

De rebreak liet echter niet lang op zich wachten in een eindstrijd waarin beide darters het beste in elkaar naar boven haalden en voor vuurwerk zorgden. Op 4-4 slaagde Smith er in zijn eigen leg net niet in om 120 uit te gooien, waarna Van Gerwen met twee pijlen de resterende 32 van het bord wierp.

'Bully Boy' leek andermaal snel terug te slaan, maar hij deed zijn bijnaam geen eer aan en miste op de roos. Van Gerwen bleef koel en sleepte met een gemiddelde van 100,20 de zege uit het vuur. Smith bleef daar met 99,09 maar een fractie bij achter.

Volgende week treffen de darters elkaar in Nottingham. Op 20 april wordt er gespeeld in Ahoy Rotterdam.

Stand Premier League na zes speelronden

1. Michael van Gerwen 20 punten
2. Michael Smith (Eng) 12
3. Nathan Aspinall (Eng) 11
4. Gerwyn Price (Wal) 8
5. Dimitri Van den Bergh (Bel) 7
6. Jonny Clayton (Wal) 7
7. Chris Dobey (Eng) 5
8. Peter Wright (Sch) 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl