Andrew Gilding poseert met de trofee na het winnen van de UK Open
NOS Sport

'Onbekende' Gilding stunt met titel op UK Open: 'Ik dacht niet na bij wat ik deed'

Menig toeschouwer kende de titel van de UK Open al toe aan drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen. Zondagavond speelde hij de finale in Minehead tegen de vrij onbekende Andrew Gilding. Totaal onverwachts pakte de Engelsman de titel van de UK Open.

Gilding gooide na een matchdart van tegenstander Van Gerwen tops uit. Daarmee pakte hij voor het eerst in zijn carrière een belangrijke titel, en zelfs een PDC Major. "Ik hoop dat sommige darters nu wat banger voor me zijn", vertelt hij tegen OnlineDarts.

Wat een relatief simpele wedstrijd voor 'Mighty Mike' had moeten zijn, bleek een zenuwslopend duel. De mannen streden tot het laatste moment, maar Van Gerwen kreeg als eerste een matchdart op de dubbel-16. Deze miste hij, waardoor hij Gilding drie kansen op tops gaf. Onder luid applaus van een enthousiast publiek bleek dat 'Goldfinger' daar slechts één pijl voor nodig had.

Met deze beslissende pijl pakte Gilding de winst van de UK Open. Veel indruk maakte zijn matchdart niet op hem. "Gooide ik tops? Ik dacht niet na bij wat ik deed."

Links staan

Met zeven 180'ers en een gemiddelde van 95,46 over drie pijlen, speelde hij de wedstrijd van zijn leven.

Die drie pijlen gooit hij overigens op geheel eigen wijze. Waar de meeste darters in het midden van de oche, de werplijn, gaan staan, staat Gilding helemaal aan de linkerkant. Dat zorgt voor uitdagingen, omdat de darter daardoor niet bij elke dubbel op dezelfde afstand staat. Daarom heeft hij herhaaldelijk geprobeerd om naar het midden te verplaatsen. Toch komt hij altijd weer terug bij de linkerkant van de oche.

Andrew Gilding met de trofee na het winnen van de UK Open

Geheel onbekend in de dartwereld is Gilding niet. In 2011 maakte hij zijn televisiedebuut, ook op de UK Open. Toen haalde hij de laatste 32, maar werd hij uitgeschakeld door landgenoot Mark Hylton.

Geen darts meer kijken

Het was het kijken naar dartlegende John Lowe, dat hem inspireerde om te gaan darten. Sinds hij zelf professioneel dart, zapt hij echter vaker naar andere zenders. "Ik breng elke dag al door met het kijken naar een dartbord. Op een gegeven moment kijk je dan niet meer, maar oefen je alleen maar", vertelt Gilding lachend tijdens een interview met PDC Darts.

En door dat vele oefenen, kende zijn carrière afgelopen jaar een opleving. Zijn goede vorm hielp hem naar twee finaleplaatsen tijdens de Players Championships. Beide verloor hij echter: twee Nederlandse Danny's bleken een maat te groot. Zijn eerste finale verloor Gilding van Danny Jansen met 8-6, zijn tweede van Danny Noppert, wederom met 8-6.

In september verraste Gilding ook al eens op een televisietoernooi, op de Belgian Darts Open. Ook toen behaalde hij compleet onverwacht de finale. Daarin stond hij tegenover de Engelse Dave Chisnall, die in goede vorm bleek. Gilding moest buigen voor zijn tegenstander en verloor met de inmiddels beruchte 8-6.

Ik probeer te sparen voor een eigen huis en dit bedrag helpt me daar enorm mee.

Andrew Gilding over zijn prijzengeld

Maar zijn absolute hoogtepunt was gisteravond. Nog nooit eerder won de man uit Bungay zo'n belangrijke wedstrijd. "Maar daar dacht ik niet aan tijdens het spelen." Zenuwachtig was hij niet. "Je moet er een paar keer doorheen en dan wen je eraan."

Met de gewonnen beker in zijn hand blikte hij bij PDC Darts terug op de afgelopen jaren, waarin hij het darten pas echt een kans gaf. "Ik besloot er écht voor te gaan." En dat resulteert nu in deze titel. Gilding zoekt naar woorden: "Ongelooflijk."

Sparen voor huis

De titel, de erkenning en het gewonnen geldbedrag, het is nog niet allemaal tot hem doorgedrongen. Naast de beker mag Gilding 110.000 Britse pond mee naar huis nemen. "Ik probeer te sparen voor een eigen huis en dit bedrag helpt me daar enorm mee."

Wat er nu op zijn planning staat? "Ik zal weer een nieuwe majortitel moeten pakken", zucht een grijnzende Gilding. "Ik weet nog niet welke."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl