NOS Sport

Ondanks matchdart verliest Van Gerwen finale UK Open van modale Engelsman

De relatief onbekende darter Andrew Gilding heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de finale van het UK Open. De 52-jarige Engelsman, de nummer 41 van de wereld, won in zijn eerste majorfinale met 11-10 van drievoudig winnaar Michael van Gerwen.

Van Gerwen nam een 2-0 voorsprong, maar 'Goldfinger' bleef onverstoorbaar gooien en won vier legs op rij. Maar 'Mighty Mike' is niet snel uit het veld geslagen. Vanaf de zevende leg liep het opeens weer bij de nummer drie van de wereld en sloeg hij terug met vier legs op rij.

Matchdart

Op 9-7 leek Van Gerwen een beslissend gat te hebben geslagen, maar Gilding knokte zich terug. Van Gerwen won bij 9-9 de leg met een 170-finish, maar opnieuw toonde Gilding veerkracht: hij dwong een beslissende 21ste leg af.

Daarin hield Gilding het hoofd nog altijd koel. Van Gerwen miste zijn enige kans op dubbel-16, waarna Gilding met zijn eerste wedstrijdpijl de grootste overwinning uit zijn carrière pakte.

Eerder op de avond had Van Gerwen in de halve finales afgerekend met Dimitiri Van den Bergh. In de kwartfinales was Van Gerwen met 10-6 te sterk geweest voor Nathan Aspinall.

Danny Noppert was vorig jaar de vierde Nederlander die het majortoernooi op zijn naam schreef. Eerder pakten Roland Scholten (2004), Raymond van Barneveld (2006, 2007) en Van Gerwen (2015, 2016, 2020) de hoofdprijs. Phil Taylor is met vijf titels de recordhouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl