Drenthe tot op het bot verdeeld over de wolf
De een smelt bij het zien van videobeelden van wolvenwelpen in het Drents-Friese Wold, terwijl de ander staat te juichen bij een foto van een doodgereden wolf in Hoogersmilde. In Drenthe zijn er maar weinig onderwerpen die zo veel emotie oproepen als de wolf.
De coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, maar ook SP, D66, Partij voor de Dieren en Volt vinden dat de wolf welkom is in Drenthe. Aan de andere kant van het politieke spectrum kijken ze daar anders naar. Zo vinden de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie dat er geen ruimte is voor de wolf.
Ook partijen als Forum voor Democratie, PVV, JA21 en nieuwkomer BBB zijn tegen. CDA, PVV en BVNL gaan nog een stapje verder. Zij vinden dat als de wolf niet verjaagd kan worden, het dier afgeschoten moet worden.
Maar Europese regelgeving verbiedt het verstoren, verjagen en doden van de wolf. Het dier geniet een beschermde status. Iets waar meerdere provincies vanaf willen, zo ook het huidige provinciebestuur van Drenthe.
Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) wil dat minister Van der Wal voor Natuur bij de Europese Commissie gaat pleiten voor een aanpassing van die status. Volgens de gedeputeerde veroorzaakt de wolf "onrust en verdriet" door aanvallen op vee.
Dit jaar zijn er in Drenthe zeker achttien aanvallen op meerdere schapen gemeld bij meldpunt BIJ12. Dna-onderzoek moet overigens nog uitwijzen of het in alle gevallen daadwerkelijk om een wolf ging.
Verhoudingen op scherp
Sinds de wolf zich in september 2020 voor het eerst vestigde in Drenthe, staan de verhoudingen tussen voor- en tegenstanders op scherp. En die discussie is alleen maar verhard, nu het aantal wolven en dus ook het aantal aanvallen op bijvoorbeeld schapen toeneemt.
Op sociale media gaan nog altijd met enige regelmaat foto's rond van verminkte en gedode schapen. Het drijft sommige veehouders tot wanhoop. Zo zijn er voorbeelden van boeren die hun gedode schapen demonstratief op de stoep voor hun bedrijf leggen.
Ook is er discussie over wolfwerende hekken, die veehouders met een (vaak niet toereikende) provinciale subsidie kunnen neerzetten. Werken die nu wel, of niet? Een schapenhouder uit Vledder die dacht zijn rasters keurig voor elkaar te hebben, zag toch een wolf naar binnen glippen.
Het afgelopen jaar liep de spanning in Drenthe verder op. Begin oktober organiseerden de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld een bijeenkomst over de wolf. Er kwamen vooral tegenstanders op af, onder wie veel schapenhouders die vreesden voor hun dieren. Het werd een avond vol emoties en af en toe een tirade.
Later die maand bereikte de discussie het kookpunt. Toen werd een bijeenkomst van Natuurmonumenten over de wolf in het bezoekerscentrum van natuurgebied Dwingelderveld afgelast. Ook bleef dat centrum die dag dicht. De reden: intimidatie en bedreigingen aan het adres van de natuurorganisatie, die de wolf wel verwelkomt in Nederland.
Gevaar voor polarisatie
Zowel LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins als Jan Gorter van Natuurmonumenten is niet blij met de situatie. Omdat ze vrezen voor verdere polarisatie, besloten ze om de tafel te gaan. Nader tot elkaar kwamen ze niet, maar het ruziën via de media werd daarna wel minder.
Wie er straks ook in het provinciebestuur komen, ze zullen een flinke kluif hebben aan het wolvendossier. Een dossier waarin je waarschijnlijk nooit iedereen tevreden kunt houden.